ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για το Συνέδριο – Ένας «παλιόφιλος» μιλάει με τη Νέα Αριστερά

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για το Συνέδριο – Ένας «παλιόφιλος» μιλάει με τη Νέα Αριστερά

Στη τελική ευθεία για το Συνέδριο βαδίζει η Κουμουνδούρου, με την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, να ετοιμάζεται να χαράξει τον οδικό χάρτη μέχρι και τον Φεβρουάριο. Στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές ιδέες για τη μορφή που θα έχει η διαδικασία, με τον Στέφανο Κασσελάκη να επιδιώκει τη διεξαγωγή ενός «Συνεδρίου Επανίδρυσης» του κόμματος.

Είναι προφανές ότι η Κουμουνδούρου δεν έχει πολλά περιθώρια για λάθος κινήσεις. Πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα προκειμένου να βάλει και πάλι το «τρένο στις ράγες» και να διατηρήσει στις επικείμενες ευρωεκλογές τη δεύτερη θέση, κάτι που θα δώσει μεγάλη «ανάσα» στη νέα ηγεσία, έτσι ώστε να προετοιμαστεί για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Όμως, με όλα όσα έχουν μεσολαβήσει τους τελευταίους μήνες, η διεξαγωγή του Συνεδρίου σε διάστημα που θα έχει μια απόσταση ασφαλείας από τις ευρωεκλογές, ήταν μια κίνηση επιβεβλημένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρει βηματισμό και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια μεγάλη πολιτική πράξη, στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις που ουδείς θα είναι σε θέση να αμφισβητήσει μετά.

Μεγάλο Συνέδριο, μικρή ΚΟΕΣ

Η αλήθεια είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή του Συνεδρίου με όσο το δυνατόν περισσότερους συνέδρους. Ακόμα και με όλα τα μέλη του κόμματος, αν αυτό θα μπορούσε να καταστεί δυνατό.

Επειδή, όμως, φαίνεται να υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν εκλεγμένοι από τις οργανώσεις αντιπρόσωποι. Το μέτρο της εκλογής δεν έχει ακόμα αποφασιστεί – κάτι που αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής- όμως θεωρείται δεδομένο ότι στα τέλη του μήνα θα στηθούν κάλπες.

Παράλληλα, μαζί με την εκλογή συνέδρων, θα προχωρήσει και η αναδιοργάνωση του κόμματος, καθώς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν την ίδια ημέρα και για την εκλογή οργάνων στις τοπικές, κλαδικές και νομαρχιακές Οργανώσεις Μελών.

Από εκεί και πέρα, ξεχωρίζουν οι πληροφορίες για μια μικρή και ευέλικτη Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), λίγο πάνω από 40 άτομα, η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή του, αλλά και την καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τότε, αφού τα υπόλοιπα όργανα σταματούν να συνεδριάζουν βάσει καταστατικού.

Στην ΚΟΕΣ, σύμφωνα με πληροφορίες θα μετέχουν τα μέλη της Επιτροπής θέσεων, δηλαδή οι Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Παύλος Πολάκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Διονύσης Τεμπονέρας και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αρκετοί «νεοπροεδρικοί», όπως ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης, αλλά και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Από εκεί και πέρα, αναμένεται να προταθεί η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και να μπει στο «ψυγείο» η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για προκριματικές εκλογές για την κατάρτιση της λίστας για τις ευρωεκλογές.

Ένας «παλιόφιλος» για τη Νέα Αριστερά

Στο στρατόπεδο της Νέας Αριστεράς, οι κινήσεις που θα οδηγήσουν στη μετεξέλιξη της σε έναν πιο μαζικό φορέα της Αριστεράς, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Τα στελέχη της μιλούν με αρκετό κόσμο, ακόμα και με πρόσωπα που προέρχονται από την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία.

Ωστόσο, ξεχωρίζει η παρουσία του Τάσου Κορωνάκη, σε εκδήλωση με τον τίτλο «Αριστερά: Το παρόν και το μέλλον», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, στις 19.00, στο συνεδριακό κέντρο της Νέας Ιωνίας, μαζί με τους Αριστείδη Μπαλτά και Έφη Καλαμαρά.

Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αποχωρήσει από την Κουμουνδούρου το 2015, με την υπογραφή του μνημονίου και από τότε δεν είχε κάποια κομματική ένταξη, παραμένοντας, ωστόσο, ενεργός στα κινήματα.