ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με προκριματικές εκλογές το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ –Επιμένει ο Κασσελάκης, οι αντιδράσεις έπονται

Με προκριματικές εκλογές το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ –Επιμένει ο Κασσελάκης, οι αντιδράσεις έπονται

Σε μια απόφαση η οποία αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο, φαίνεται πως επιμένει ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς όλα δείχνουν πως θα εισηγηθεί τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά από εσωκομματικές προκριματικές εκλογές.

Το καταστατικό του του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε το 2022, έχει προβλέψει το σενάριο τις επιλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών (ακόμα και βουλευτών) μετά από καθολική ψηφοφορία των μελών του κόμματος. Μόνο που αυτή η πρόβλεψη υπάρχει μόνο για εκλογές που πραγματοποιούνται με λίστα και όχι σε διαδικασία που υπάρχει σταυρός προτίμησης.

Παρά την καταστατική δέσμευση, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν φαίνεται να πτοείται. Άλλωστε, ο ίδιος έχει σημειώσει ότι δεν θέλει να τον δεσμεύουν τα «γραφειοκρατικά» θέματα και πως μπορεί η Κεντρική Επιτροπή να λαμβάνει αποφάσεις κατά το δοκούν. Ακόμα και αν τσαλαπατάει το καταστατικό του κόμματος.

Όπως γίνεται σαφές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να εισηγηθεί μια τέτοια πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαίωμα υποψηφιότητας θα έχουν όλα τα μέλη του κόμματος. Όλες οι θέσεις θα προκύψουν μετά από καθολική ψηφοφορία στην οποία θα λάβουν μέρος τα μέλη, με εξαίρεση τις δύο θέσεις των νυν ευρωβουλευτών, Κώστα Αρβανίτη και Έλενας Κουντουρα.

Αντίθετα, δεν τίθεται -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- καν ζήτημα συμμετοχής συνεργαζόμενων στο ευρωψηφοδέλτιο – κάτι που μοιάζει λίγο αντιφατικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για την ηγεσία. Μια τέτοια επιλογή εγείρει αρκετά ερωτήματα, καθώς με αυτό τον τρόπο αποκλείονται προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, που δεν έχουν κομματική ένταξη.

Με δεδομένο ότι σαφές πλεονέκτημα από μια τέτοια ψηφοφορία θα έχουν τα πρόσωπα που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, τότε καθίσταται αυτομάτως δύσκολη η προσπάθεια για οποιοδήποτε απλό άνθρωπο να «κερδίσει» μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι κάτι που λαμβάνει υπόψη του ο Στέφανος Κασσελάκης και θα προσπαθήσει να το λύσει – με κάποιον τρόπο.

Πάντως, όλη αυτή η διαδικασία δεν αναμένεται να είναι «παιχνιδάκι» για τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει μεγάλες εσωκομματικές αντιδράσεις. Αρχικά, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, επειδή καταπατά το καταστατικό.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, επειδή θα είναι σαν να υποδεικνύει στους εξωκομματικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το ποιους θα πρέπει να «σταυρώσουν» με την ψήφο τους, καθώς η σειρά κατάταξης θα θεωρηθεί «πριμοδότηση». Και εκεί υπάρχει απάντηση από την ηγεσία, καθώς όπως αναφέρει, μπορεί απλά να ανακοινώσει αλφαβητικά όσους «προκρίθηκαν», χωρίς να ανακοινώνει τη σειρά κατάταξης τους.