ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλίνκεν: Συνάντηση στην οικία Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων το Σάββατο

Μπλίνκεν: Συνάντηση στην οικία Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων το Σάββατο

Ιδιωτική συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Άντονι Μπλίνκεν 

Για λίγες ώρες θα βρίσκεται το Σάββατο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα βρίσκεται επίσης στην πατρώα γη για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Η ατζέντα των συνομιλιών θα αφορά στις εξελίξεις γύρω από το θέμα των F-16, το παζάρι της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσιγκτον έχει το βλέμμα στραμμένο στην επανάληψη των εργασιών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 15 Ιανουαρίου, καθώς τότε θα αποκαλυφθεί εάν η Τουρκία επιμένει στο παζάρι μέχρις εσχάτων, αξιώνοντας σε προηγούμενη κίνηση των Αμερικανών για τα F16 προκειμένου να επικυρωθεί από την Άγκυρα το Πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τη διαδικασία αυτή παρακολουθεί στενά και η Αθήνα καθώς η έκβαση του «παζαριού» δείχνει να επηρεάζει το αίτημα αγοράς από την Ελλάδα των F-35.

Η Άγκυρα ενώ η ίδια συνέδεσε επισήμως την διαδικασία πώλησης και αναβάθμισης των F-16 με την υπόθεση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τώρα εκβιάζει τις ΗΠΑ. Απαιτεί ουσιαστικά να προηγηθεί η απόφαση του Κογκρέσου πριν ολοκληρώσει την διαδικασία για την Σουηδία, για την οποία εκκρεμεί η υπερψήφιση της από την ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, η υπογραφή της από τον πρόεδρο Ερντογάν και η κατάθεση αρμόδια επιτροπή στην Ουάσινγκτον. Όμως το παζάρι αυτό το οποίο υπερβαίνει την απλή προμήθεια νέων αεροσκαφών και αναβάθμιση παλιών καθώς αφορά τον γενικότερο προσανατολισμό της Τουρκίας απειλεί να δημιουργήσει νέα εστία έντασης μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Δύσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη χώρα μας μέσα σε έναν χρόνο καθώς στις 20 Φεβρουαρίου είχε βρεθεί στην Αθήνα και είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον Αλέξη Τσίπρα ενώ είχε επισκεφθεί με τη Λίνα Μενδώνη και την Αρχαία Αγορά. Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός είχε δώσει το «παρών» στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της Αμερικανικής πρεσβείας.

Άντονι Μπλίνκεν και Χακάν Φιντάν «τα είπαν» για Κυπριακό, F–16 και Γάζα

Ο Yπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε σήμερα (27/12) τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της χθεσινής απόφασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Κύπρο, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας για τη Σουηδία, ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι η διαδικασία συνεχίζεται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, καθώς εκκρεμεί η έγκριση και από την Ολομέλεια.

Όσον αφορά το θέμα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F–16 στην Τουρκία, ο Χακάν Φιντάν φέρεται να δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά αναμένει από την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, με την τουρκική πλευρά να υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις για μόνιμη ειρήνη.