ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά: Πανελλαδική συνεδρίαση στις 12-13 Ιανουαρίου

Νέα Αριστερά: Πανελλαδική συνεδρίαση στις 12-13 Ιανουαρίου

Η Νέα Αριστερά εκτιμά ότι υπάρχει πολιτικό κενό, κρίση και αδυναμία των παραδοσιακών σχηματισμών. 

Η Νέα Αριστερά στην περίοδο των εορτών έκανε αποφασιστικά βήματα για το μετασχηματισμό της κοινοβουλευτικής της παρουσίας σε ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα μέσα στην ελληνική κοινωνία, όπως αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωσή της. Επισημαίνει πως τα πρώτα μηνύματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα: η κρίση στο χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς οδηγεί τους προοδευτικούς πολίτες στην αναζήτηση μιας σύγχρονης, σοβαρής, πειστικής διεξόδου από τα πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας και απάντησης στην ηγεμονία της Δεξιάς.

Ειδικότερα, θέτει την κλιματική κρίση κεντρική προτεραιότητα, με στόχο τη συμπόρευση με την πολιτική οικολογία στις ευρωεκλογές. Η επίσκεψη του Αλέξη Χαρίτση και της Πέτης Πέρκα στις 2 Ιανουαρίου του 2024 στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας εμπεριείχε ένα ισχυρό συμβολισμό: η Νέα Αριστερά ξεκινά την πορεία της από εκεί που η κλιματική κρίση και οι κυβερνητικές ευθύνες οδήγησαν σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Εκεί όπου οι κάτοικοι μετά την καταστροφή αντιμετωπίζουν σήμερα την εγκατάλειψη και την κυβερνητική αδιαφορία. Η Νέα Αριστερά θα καταθέσει τις επόμενες μέρες επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό πάνω σε δύο άξονες: την αποκατάσταση των ανθρώπων που νιώθουν ότι δεν έχουν μέλλον στον τόπο τους και το στρατηγικό σχέδιο ώστε η Θεσσαλία να μην ερημώσει, αλλά να αποτελέσει υπόδειγμα ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Ανάλογες περιοδείες έχουν προγραμματιστεί για την Εύβοια και τη Θράκη με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, ενώ εντείνεται η ζύμωση με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές.

Πανελλαδική Συνεδρίαση Στελεχών 12-13 Ιανουαρίου στην Αθήνα

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι μήνες εντατικής εξόρμησης σε όλη την επικράτεια. Έχουν προγραμματιστεί 80 εκδηλώσεις, ενώ προχωρά η οργανωτική συγκρότηση πυρήνων υποστηρικτών της Νέας Αριστεράς με μεγάλη συμμετοχή και παρουσία ανθρώπων από όλο το φάσμα του προοδευτικού κόσμου. Στις 12 και 13 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί, στην Αθήνα, πανελλαδική συνεδρίαση στελεχών με στόχο τον σχεδιασμό της οργανωτικής συγκρότησης της Νέας Αριστεράς, την επεξεργασία της ιδρυτικής της διακήρυξης και την προετοιμασία ιδρυτικής συνδιάσκεψης. Άμεσα θα υπάρχει στοχευμένη καμπάνια που θα καλεί σε συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία. Η Νέα Αριστερά είναι το νέο στην πολιτική ζωή της χώρας. Λέει αυτά που πιστεύει και πιστεύει αυτά που λέει. Έχει τρεις ξεκάθαρους στόχους -κοινωνική δικαιοσύνη, κλιματική δικαιοσύνη και την επανεκκίνηση της Δημοκρατίας- και θέλει να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης των αριστερών και προοδευτικών πολιτών που νιώθουν ότι η ηγεμονία της Δεξιάς οδηγεί την κοινωνία μας σε αδιέξοδο.

Ακρίβεια- Στεγαστική κρίση- Νεανική βία

Τον Ιανουάριο η Νέα Αριστερά θα εγκαινιάσει πανελλαδική καμπάνια για την ακρίβεια που θα φανερώνει ότι ο πληθωρισμός της απληστίας είναι πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και ότι υπάρχει διέξοδος από την ασφυκτική αυτή συνθήκη με συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Τέλος, προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα παρεμβάσεις για την επιστολική ψήφο με πρόταση για να ψηφίζουν οι πολίτες εκεί που ζουν και εργάζονται, θα δώσει τη μάχη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα ανοίξει την αναγκαία συζήτηση για τα φαινόμενα της νεανικής βίας που συνδέονται με τις σύγχρονες ανισότητες.

Τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς

Η Νέα Αριστερά εκτιμά ότι υπάρχουν υπαρκτές δυνατότητες για μια νέα εποχή στην αριστερά και ευρύτερα στην αντι-δεξιά παράταξη στην Ελλάδα. Εκτιμά ότι υπάρχει πολιτικό κενό, κρίση και αδυναμία των παραδοσιακών σχηματισμών και η αγωνία εκατομμυρίων πολιτών για το αν αυτό που ζούμε είναι μονόδρομος. Σε αυτήν την αγωνία, η Νέα Αριστερά θα απαντήσει με την πράξη της: δείχνοντας δηλαδή εντός και εκτός κοινοβουλίου ότι υπάρχει δυνατότητα για μια άλλη πολιτική με ριζοσπαστικές τομές που θα υπηρετούν τα υλικά συμφέροντα των πολλών. Για την κοινωνική δικαιοσύνη όπου την κρίση θα την επωμιστούν αυτοί που πλουτίζουν, την κλιματική δικαιοσύνη που είναι όρος για την επιβίωση της χώρας, την επανεκκίνηση της Δημοκρατίας, ώστε οι πολίτες να νιώθουν ότι τους αφορά και εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.