ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιές» ανάβει στην Κεντροαριστερά η πρόταση για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωσοσιαλιστές

«Φωτιές» ανάβει στην Κεντροαριστερά η πρόταση για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωσοσιαλιστές

Την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, ζητούν με παρέμβαση τους Ζαχαριάδης-Ραγκούσης-Θεοχαρόπουλος.

Νέες «φωτιές» ανάβει στην Κουμουνδούρου η πρόταση των Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλου για ένταξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, η οποία κατατέθηκε στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματος, έχοντας ως στόχο να ανοίξει «ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ», που «δείχνει Κεντροαριστερά».

Η αλήθεια είναι πως η παρέμβαση των τριών δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία». Είναι μια χρόνια συζήτηση στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί εισηγήσεις από συνεργάτες του για να προχωρήσει σε αυτή την πολιτική μετατόπιση, αλλά και πιέσεις από ηγέτες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας – των οποίων ήταν βασικός συνομιλητής.

Ο ίδιος, πάντως, απέφυγε αυτή την ενέργεια, καθώς επέμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να παραμείνει ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις (Σοσιαλιστές, Πράσινους, Αριστερά) και να ενισχύσει των διάλογο, αλλά πάντα ως τμήμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς – στην οποία κατέχει ρόλο πρωταγωνιστή.

Από τότε, βέβαια, έχουν αλλάξει πολλά. Τόσο στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, όσο και στο ευρωπαϊκό. Όμως, το θέμα επανήλθε στη δημόσια συζήτηση και με αφορμή τον ανοιχτό διάλογο που υπάρχει στη βάση για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και εν αναμονή της πλατφόρμας του Διονύση Τεμπονέρα.

«Όχι» από Κασσελάκη

Σημασία, πάντως, έχει ότι τάραξε ακόμα περισσότερο τα -όχι και τόσο ήρεμα το τελευταίο διάστημα- «νερά» στην Κουμουνδούρου. Και αυτό γιατί δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής Αριστεράς και δεν θα αλλάξει ευρωομάδα.

Μάλιστα, σε αυτή τη γραμμή συνεχίζουν να κινούνται οι συνεργάτες του, οι οποίοι σημειώνουν πως «είμαστε και παραμένουμε στην ευρωπαϊκή Αριστερά. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να θέτει στα όργανα τις θέσεις του».

Από εκεί και πέρα, ούτε ο Διονύσης Τεμπονέρας καλοδέχθηκε την πρόταση των τριών. «Καταστατικά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Αριστερά», σημείωσε στο ραδιόφωνο του «Σκάι», το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «είναι χρήσιμες και αναγκαίες οι κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες που θα προκαλέσουν διεργασίες στην βάση της κοινωνίας, άλλα και την σύγκλιση του προοδευτικού χώρου».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, που χαρακτήρισε «λανθασμένη» την πρόταση των τριών μελών της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5», συμπλήρωσε πως «η σοσιαλδημοκρατία είναι μια φθαρμένη ιστορία. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο κύκλος της Αριστεράς έχει κλείσει, εγώ διαφωνώ»,

Ξάφνιασμα και ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ

Από εκεί και πέρα, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι η πρόταση των Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλου, προκάλεσε έκπληξη, αλλά και ενόχληση στη Χαριλάου Τρικούπη.

Αν και μια τέτοια πρωτοβουλία δύναται να «ξεκλειδώσει» τον διάλογο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη την εκλαμβάνουν ως «καιροσκοπική». Μάλιστα, ο Δημήτρης Μάντζος, δήλωσε στον Real FM, πως οι πολιτικές ευρωπαϊκές ομάδες «δεν είναι ξενοδοχεία. Ενώνονται από αρχές και αξίες και δεν είναι εκεί για να βρεις δωμάτιο προσωρινά».

Σταθερά στη GUE η Νέα Αριστερά

Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά, που ενδιαφέρεται για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, δηλώνει ότι παραμένει αταλάντευτα στην ευρωομάδα της Αριστεράς.

«Η Νέα Αριστερά ανήκει στην ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE) και βρίσκεται σε ανοιχτή συνομιλία με τους Πράσινους και τις προοδευτικές δυνάμεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές ο στόχος είναι η πολιτικές συμμαχίες με δυνάμεις της πολιτικής οικολογίες και της προοδευτικής κεντροαριστεράς», ανέφεραν στο Newsbomb.gr, πηγές της.

ΠΑΣΟΚ: Οι ευρωομάδες δεν είναι ξενοδοχεία

Την οξεία και σκωπτική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η κοινή παρέβαση των Ζαχαριάδη-Ραγκούση-Θεοχαρόπουλο Να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real 97,8, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη του κόμματος στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, υπογράμμισε πως «οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά» και εκτίμησε πως «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να λύσει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα για τη φιλοσοφία, το πολιτικό του πρόταγμα και την ιδεολογική του ταυτότητα».

Επίσης, εξέφρασε την έκπληξή του για τη δήλωση ότι ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε τώρα να είναι υπουργός του κ. Μητσοτάκη, «τον οποίο ως πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες τον έχουν κατηγορήσει σκληρά και δικαιολογημένα για τα ζητήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τελικά, έτσι όπως αποδεικνύεται», όπως προσέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Μάντζος στάθηκε, στη συνέχεια, στον στόχο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «να αναπτύξει τα πλειοψηφικά κοινωνικά ρεύματα που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στη μεγάλη ανατροπή, όχι με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως τις εθνικές εκλογές».

Ερωτηθείς για το εάν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα πορευτεί μόνο του σε αυτόν τον στόχο, σημείωσε πως «κανείς δεν είναι μόνος σε αυτήν τη ζωή. Αλλά για να είναι κανείς μαζί πρέπει αυτό το “μαζί” να το εννοεί και να το νοηματοδοτεί. Γι’ αυτό επιμένουμε στην ανάγκη κόμματα, κοινοβουλευτικές ομάδες, κινήσεις πολιτών, που τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο, να εκθέσουν με ευκρινή τρόπο στους πολίτες τι πιστεύουν για τα μεγάλα ζητήματα. Είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις της κοινωνίας εκείνα που θα καθορίσουν τις όποιες συνέργειες. Το μαζί για την αλλαγή το ορίζει η κοινωνία».

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Όλες οι συνέργειες και οι πολιτικές συμπράξεις πρέπει να συμβαίνουν στην κοινωνία, ώστε να είναι η κοινωνία εκείνη που θα δείξει τον δρόμο στα κόμματα. Δεν μπορούν οι αρχηγοί των κομμάτων να βρεθούν σε έναν χώρο και να μοιράσουν τα ιμάτια της προοδευτικής παράταξης ή της κεντροαριστεράς. Δεν μπορεί να γίνει με γάμους κορυφής, με φλερτ ή με συναντήσεις σε κλειστά δωμάτια της εξουσίας. Η συνέργεια, για να είναι αποτελεσματική, να εμπνεύσει τους πολίτες και να πετύχει πραγματική αλλαγή και όχι απλή εναλλαγή στην εξουσία, θα πρέπει να έρθει από τα κάτω, να είναι πραγματική, να την επιθυμεί η κοινωνία και να την αξιώνουν οι προοδευτικοί πολίτες, επισημαίνει ο κ. Μάντζος.