ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυλακάκης σε ΕΕ: Υπάρχει κίνδυνος τα διαθέσιμα κονδύλια να είναι ανεπαρκή για την κλιματική αλλαγή

Σκυλακάκης σε ΕΕ: Υπάρχει κίνδυνος τα διαθέσιμα κονδύλια να είναι ανεπαρκή για την κλιματική αλλαγή

Καμπανάκι στην ΕΕ αναφορικά με την επάρκεια των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Προειδοποίηση πως τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για την κλιματική αλλαγή είναι ανεπαρκή, απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την άτυπη σύνοδο υπουργών της ΕΕ.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος (αν όχι βεβαιότητα) τα διαθέσιμα κονδύλια (ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι) για προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα, τα οποία αφορούν σε περισσότερο ευάλωτες περιοχές, να είναι ανεπαρκή. Γι’ αυτό το λόγο, θα απαιτηθεί δραστική επαναξιολόγηση των κοινοτικών και των εθνικών προϋπολογισμών και κατά συνέπεια των δημοσιονομικών στόχων» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Αναδεικνύοντας τη διάσταση του ζητήματος, είπε πως μόνο τον τελευταίο χρόνο το κόστος για να αντεπεξέλθουμε στις ζημίες που προκάλεσαν οι πλημμύρες αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

Περαιτέρω, δήλωσε πως, δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις, σε σχέση με τις επιπτώσεις του νέου κλίματος. «Δεν ξέρουμε αν θα έρθει μέσα στον επόμενο χρόνο ή σε 5 χρόνια ή σε 10 χρόνια μία ακόμη πλημμύρα, η οποία με βάση το παλιό κλίμα θα συνέβαινε 1 φορά στα 1.000 χρόνια» σημείωσε.

Στη σύνοδο που πραγματοποιείται το διήμερο (15-16.1) στις Βρυξέλλες τον συνόδευσε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης.