ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Πονοκέφαλος» στους βουλευτές από την πρωτοβουλία «διαχωρισμού» Κράτους Εκκλησίας

ΣΥΡΙΖΑ: «Πονοκέφαλος» στους βουλευτές από την πρωτοβουλία «διαχωρισμού» Κράτους Εκκλησίας

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι γεγονός πως η Εκκλησία της Ελλάδας δεν βλέπει με πολύ καλό μάτι την κυβερνητική πρόθεση να φέρει νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών 

Βαρύ κλίμα επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει -με λίγες απουσίες- για τη τριήμερη συνεδρίαση στις Σπέτσες, στον απόηχο της σύγκρουσης του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη, αλλά και της επιστολής της Νίνας Κασιμάτη, που διαφώνησε με τη στιγμή που επελέγη να τεθεί ξανά στο τραπέζι το ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας.

Νέο «πονοκέφαλο» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη, να εξουσιοδοτήσει τον Σωκράτη Φάμελλο, προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή, με τη μορφή της πρότασης νόμου, τη συμφωνία του 2018, ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.

Είναι γεγονός πως η Εκκλησία της Ελλάδας δεν βλέπει με πολύ καλό μάτι την κυβερνητική πρόθεση να φέρει νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν «χλιαρή» την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου. Όπως και να έχει, το κλίμα ανάμεσα στην ιεραρχία και το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι «θερμό» αυτή την εποχή.

Οι ίδιες, όμως, «θερμοκρασίες» επικρατούν και στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Κουμουνδούρου. Προφανώς για τον ίδιο λόγο. Μπορεί οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη να μιλάνε για μια «θερμή» συνάντηση με τον Ιερώνυμο, όμως δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο από την Αρχιεπισκοπή – τουλάχιστον για το επίμαχο θέμα.

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, υπάρχει ήδη ένα μέτωπο ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και την Εκκλησία. Και το γεγονός αυτό κάνει δύσκολη τη ζωή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - εκ των πραγμάτων και για ευνόητους λόγους. Την ώρα, λοιπόν, που υπάρχει αυτό ο ανοιχτό θέμα, ο πρόεδρος του κόμματος τους, έρχεται να τους δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη ζωή.

Είναι κάτι το οποίο επεσήμανε στην επιστολή που έστειλε προς το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο η Νίνα Κασιμάτη. Ότι η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για μια τέτοια ενέργεια. Μάλιστα, αν και δεν το έχουν θέσει δημόσια, με αυτή την άποψη συμφωνούν και άλλοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι τα επόμενα 24ωρα, η ηγεσία θα κάνει προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι στο εσωκομματικό πεδίο και να επανέλθει μια κάποια ηρεμία – κυρίως με την πλευρά του Παύλου Πολάκη.