ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN για μεταναστευτικό: Πρέπει να χτίσουμε φράχτες αλλά χρειαζόμαστε και πόρτες

Μητσοτάκης στο CNN για μεταναστευτικό: Πρέπει να χτίσουμε φράχτες αλλά χρειαζόμαστε και πόρτες

Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο παραχώρησε ο πρωθυπουργός 

H συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στο περιθώργιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Αναφορικά με την μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Κερδίσαμε τις εκλογές γιατί καταφέραμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό μέσω μίας συγκεκριμένης πολιτικής που είναι γνωστή. Προστατεύουμε τα σύνορά μας, ανοίγουμε όμως και οδούς για όσους θέλουν να έρθουν. Πρέπει να χτίσουμε φράχτες αλλά χρειαζόμαστε και πόρτες κι αυτό θέλουμε να κάνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα το διαχειρίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό και δεν ήταν σημαντικό θέμα στις εκλογές μας. Το αντιμετωπίσαμε με σκληρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

Πρόσθεσε ότι «ανοίξαμε νόμιμες οδούς για όσους θέλουν να έρθουν να εργαστούν στην Ευρώπη. Το κρίσιμο είναι ποιος αποφάσιζε για το ποιος θα έρθει στην Ευρώπη, δεν είναι οι λαθροδιακινητές που είναι υπεύθυνοι».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτοί που δεν παίρνουν άσυλο, πρέπει να επιστρέφονται για να σταλεί ένα μήνυμα ότι, αν έρθεις στην Ευρώπη και δεν παίρνεις άσυλο, πρέπει να γυρίσεις πίσω».

Αναφορικά με την απόφαση για τα 50 δισ. στην Ουκρανία υποστήριξε ότι θα ξεπεραστεί το ουγγρικό εμπόδιο και θα προχωρήσουμε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια εναλλακτική να κάνουμε τη συμφωνία οι 26 μας, δηλαδή χωρίς την Ουγγαρία, αλλά αυτό «θα είναι πιο σύνθετο και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο».

Πάντως επισήμανε ότι «υπάρχει ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις ουγγρικές επιφυλάξεις και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία».