ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στην πραγματικότητα χωρίς συναίνεση σε Μητσοτάκη;

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στην πραγματικότητα χωρίς συναίνεση σε Μητσοτάκη;
EUROKINISSI

Στην πεζή πραγματικότητα, μακριά από το χειμωνιάτικο αλλά ειδυλλιακό τοπίο των Σπετσών, επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από εδώ και εμπρός θα υπάρξουν κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες και η οργάνωση του Συνεδρίου του κόμματος.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι τα παραπάνω θα ξεκινήσουν χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη τροπολογία για την επιστολική ψήφο, που έχει προκαλέσει την αντίδραση και των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης, αν και υπάρχουν κάποιες δεύτερες σκέψεις στην ηγετική ομάδα.

«Όχι» στην επιστολική ψήφο;

Ο Στέφανος Κασσελάκης, προέρχεται από την ελληνική ομογένεια. Και έχει δηλώσει πάμπολλες φορές ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του προκειμένου να φέρει τους απόδημους κοντά στην πατρίδα. Στην παρούσα, όμως, φάση, με την προσθήκη των εθνικών εκλογών στην τροπολογία για την επιστολική ψήφο, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κάνει πίσω και να καταγγέλλει την κυβέρνηση.

Στην Κουμουνδούρου περίμεναν ότι αυτή θα περιελάβανε μόνο τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Υπό τις νέες συνθήκες και παρά το γεγονός ότι η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προς τη στήριξη της κυβερνητικής πρωτοβουλίας -κάτι που αποτυπώθηκε και στη «συνεδρίαση των Σπετσών»-, όλα δείχνουν ότι θα την καταψηφίσει.

Ωστόσο, παρά την επίθεση που εξαπέλυσαν προς την υπουργό Εσωτερικών τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος, χθες το βράδυ, στη Βουλή, πηγές που βρίσκονταν κοντά στην ηγεσία, σε επικοινωνία που είχαν με το Newsbomb.gr, δεν ήταν και κατηγορηματικοί στην άρνηση τους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το θέμα ίσως και να συζητηθεί ξανά στην Κουμουνδούρου, γεγονός που θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Αν τελικά η Κουμουνδούρου επιμείνει στο «όχι», αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μπροστά μας έναν «θερμό» κοινοβουλευτικό χειμώνα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να συναινέσει ούτε στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, γεγονός που θα τον οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου.

«Αναγκάστηκαν να αλλάξουν θέση», λένε από τη Νέα Αριστερά

Η αλλαγή στάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, για την επιστολική ψήφο, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα στελέχη των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης, συνολικά. Πόσο δε μάλλον, από τη Νέα Αριστερά, που από την αρχή «πυροβολούσε» την κυβερνητική πρόταση.

Μάλιστα, στελέχη της τελευταίας σχολίαζαν ότι από το «ναι» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πάει στο «όχι» σε όλα, μετά την παρέμβαση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο Κοινοβούλιο, την ανακοίνωση που βγήκε και την ανάρτηση του Αλέξη Χαριτση.