ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πλούσιο παρασκήνιο του υπουργικού - Ο «συμβιβασμός», οι διαφωνίες και οι «αλλαγές»

Το πλούσιο παρασκήνιο του υπουργικού - Ο «συμβιβασμός», οι διαφωνίες και οι «αλλαγές»

Ποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές εμμένουν στις θέσεις τους, ποιοι άλλαξαν στάση και τι είπαν Μητσοτάκης - Βορίδης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλούσιο παρασκήνιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και όλα όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Σε μία πρώτη αποτίμηση φαίνεται πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης κατέληξαν σε κάποιο «συμβιβασμό», καθώς ο υπουργός Επικρατείας αν και εμμένει στις ενστάσεις του, δηλώνει ωστόσο πως δεν θέλει να προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και θα επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ.Βορίδης παίρνοντας τον λόγο απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε « Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση γι' αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία.»

«Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα για το θέμα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών» του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα ωστόσο νέο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται πως προκαλεί η αποχή της υφυπουργού Ισότητας Μαρίας Κεφαλά καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, καθώς από το Μαξίμου, λένε ότι δεν είναι τόσο απλό, διότι έχει το χαρτοφυλάκιο της Ισότητας και το υπουργείο της καταθέτει μαζί με άλλα το νομοσχέδιο. Συνεπώς, πρόκειται για ειδική περίπτωση, καθώς θα κληθεί να εφαρμόσει αυτά με τα οποία διαφωνεί.»

Στη γραμμή Βορίδη - Κεφαλά για αποχή φαίνεται όμως πως κινούνται κι άλλοι υφυπουργοί. Για παράδειγμα, ο Σταύρος Κελέτσης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ίσως και ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Όπως φαίνεται δε θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες γι' αυτούς, αλλά μπορεί να βρουν μπροστά τους αυτή τους τη στάση σε έναν ανασχηματισμό.

Και κάποιο άλλαξαν άποψη και κλίνουν προς το ΝΑΙ, συγκεκριμένα πρόκειται για τους υφυπουργούς Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Διονύση Σταμενίτη και ο Γιάννη Παππά.