ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για οδικό άξονα «Άκτιο – Αμβρακία»: «Παραδίδουμε ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο»

Μητσοτάκης για οδικό άξονα «Άκτιο – Αμβρακία»: «Παραδίδουμε ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο»

«Θα παραδώσουμε τον αυτοκινητόδρομο με μεγάλη χαρά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση για το έργο του νέου οδικού άξονα «Άκτιο – Αμβρακία».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στην εκδήλωση για την παράδοση του έργου του νέου οδικού άξονα «Άκτιο – Αμβρακία».

«Γνωρίζετε καλά, οι κάτοικοι του τόπου, την πονεμένη ιστορία της Αμβρακίας Οδού, για να φθάσουμε σήμερα στο σημείο να παραδίδουμε στην ώρα του έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, σχεδόν 50 χιλιομέτρων. Πάγι και διαχρονικό αίτημα τριών Περιφερειών. Της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων. Αυτό το έργο έχει ξεχωριστή σημασία και θα το παραδώσουμε με μεγάλη χαρά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε καλύτερο σημείο, για αυτή τη σεμνή τελετή. Ο καινούργιος, σύγχρονος και πρωτίστως ασφαλής δρόμος περιορίζει κατά 45 λεπτά την πρόσβαση στη Λευκάδα αλλά και την Πρέβεζα και ταυτόχρονα, ανοίγει τελείως καινούργιες αναπτυξιακές προοπτικές για μία περιοχή της χώρας, η οποία σε μεγάλο βαθμό παρέμενε αναξιοποίητη.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έβλεπα τις επενδύσεις που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή και πιστεύω ότι η ύπαρξη αυτού του δρόμου να συνεισφέρει καθοριστικά, ώστε μία τόσο όμορφη –πλην, όμως, και ανεξερεύνητη γωνιά της πατρίδας μας να “κεντρίσει” περισσότερο ενδιαφέρον και κατά συνέπεια να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις απασχόλησης και καλύτερα εισοδήματα.

Θα ήθελα να σταθώ και στην ειδική διάσταση αυτών των έργων στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας και τις ζωές που χάθηκαν σε επικίνδυνους δρόμους και για την τεράστια πρόοδο που επιδεικνύουν όλοι οι δείκτες οδικής ασφάλειας, κάθε φορά που εγκαινιάζουμε έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

Η κυβέρνηση έχει αποδώσει μεγάλη σημασία στη δρομολόγηση έργων υποδομής, τα οποία χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες. Θα ήθελα να υπερθεματίσω αυτό που είπε και ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, δηλαδή τη δυνατότητα να συνεργασθούμε με τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες της χώρας με όρους ειλικρίνιας, συνέπειας και προβλεψιμότητας.

Τον Νοέμβριο του 2024, θα παραδοθεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης και μέσα στο 2025 η Εθνική Οδός Πατρών – Πύργου. Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δρομολογεί το σημαντικό έργο της ενίσχυσης των υποδομών, αντιμετωπίζοντας και απρόβλεπτες καταστάσεις –όπως ο Daniel– αλλά θα το κάνουμε με συνέπεια, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδοτική ωριμότητα.

Όλοι αναλάβαμε ένα στοίχημα όταν βρεθήκαμε στη θέση να μιλήσουμε ξανά για το έργο αυτό και έπρεπε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα. Ο δρόμος αυτός θα αλλάξει την όψη της δυτικής Ελλάδας, θα “ξεκλειδώσει” νέες αναπτυξιακές προοπτικές και θα εξυπηρετεί τους πολίτες που θα μπαίνουν στο αυτοκίνητό τους, χωρίς να τρέμει το φυλλοκάρδι τους», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

«Καλοτάξιδος ο δρόμος και να συνεχίσουμε να παραδίδουμε με τον ίδιο ρυθμό έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των Ελλήνων», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιος είναι ο νέος οδικός άξονας «Άκτιο – Αμβρακία» που θα παραδώσει ο πρωθυπουργός

Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη του νέου οδικού άξονα «Άκτιο – Αμβρακία». O αυτοκινητόδρομος, ο οποίος ανήκει στο Ελληνικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο «Α52», συνδέει απευθείας την Ιόνια Οδό (από τον Α.Κ Αμβρακίας) με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (μέσω της οδού Πρέβεζας -Ηγουμενίτσας) και τον κόμβο προς Λευκάδα παρακάμπτοντας την πόλη της Αμφιλοχίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο οδικός χάρτης της Δυτικής Ελλάδας αλλάζει καθώς με την παράδοση του έργου μειώνεται κατά 45 λεπτά ο χρόνος διαδρομής από την Αθήνα έως τη Λευκάδα. Οι οδηγοί που θα χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο θα μπορούν να φτάνουν στη Λευκάδα σε 3 ώρες και 20 λεπτά.

Ο οδικός άξονας Άκτιο - Αμβρακία χωροθετείται εξ' ολοκλήρου μέσα στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ λόγω του γεγονότος ότι συνδέει δύο τόσο μεγάλα και σημαντικά έργα (Ιόνια οδό - Υποθαλάσσια Σήραγγα Ακτίου) της Δυτικής Ελλάδας, η σπουδαιότητα του είναι τέτοια που, μετά την παράδοση του έργου, η επηρεαζόμενη περιοχή θα αποτελεί μια μεγάλη γεωγραφική ενότητα, η οποία θα περιλαμβάνει την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα, ενώ θα αυξηθεί η εμβέλεια του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορές Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Ο βουλευτής Λευκάδας της ΝΔ, Αθανάσιος Καββαδάς, παρουσίασε στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο για το νέο δρόμο κάνοντας λόγο για ένα «εμβληματικό έργο για τη Λευκάδα και τις γύρω περιοχές». Εμφανίζει πώς ήταν πριν η διαδρομή Βόνιτσα - Δρυμός, τμήμα του νέου οδικού άξονα, και πώς είναι τώρα.

Σχετικές ειδήσεις