ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινητικότητα στην Κεντροαριστερά: Ποιοι θα παρακολουθήσουν τη συζήτηση…

Κινητικότητα στην Κεντροαριστερά: Ποιοι θα παρακολουθήσουν τη συζήτηση…

Στελέχη πρώτης γραμμής από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, πρώην βουλευτές και υπουργοί, αλλά και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων στους οποίους πλειοψηφούν οι προοδευτικές δυνάμεις, αναμένεται να δώσουν το παρών στην εκδήλωση που θα μιλήσουν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Έφη Αχτσιόγλου, γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει ότι και ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά και αγωνία για το μέλλον της όλης παράταξης.

Καλώς ή κακώς, τα βλέμματα ολόκληρης της Κεντροαριστεράς θα είναι στραμμένα στο θέατρο «Άλφα», εκεί όπου την Τρίτη, στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί η πολυσυζητημένη εκδήλωση με την συμμετοχή των στελεχών των τριών κομμάτων, που τόσο πολύ ενόχλησε και θορύβησε την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η αλήθεια είναι πως αν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων δεν έδειχναν το πόσο πολύ τις πείραξε η συνύπαρξη των τριών, η συζήτηση αυτή καθ’αυτή δεν θα είχε προκαλέσει τόσο μεγάλο ντόρο. Και αυτό γιατί δεν αναμένεται να ακούσουμε κάτι που δεν έχει ειπωθεί ξανά. Προβληματισμός για την «ηγεμονία» του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον πολυκερματισμό της Κεντροαριστεράς και για την αδυναμία της να παρέμβει αποφασιστικά στα πράγματα και να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική. Ακόμα και κριτική από τη μία πλευρά προς τις άλλες.

Η θέση του Διονύση Τεμπονέρα, που θεωρείται και η πιο προωθημένη στην παρούσα φάση, για κοινή δράση σε επίπεδο βάσης και κινημάτων, συμβαίνει ήδη σε αρκετές περιπτώσεις. Επομένως, δεν δικαιολογείται η «ιερή» αγανάκτηση - κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε και μπορεί να δικαιολογηθεί από την παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου. Διότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα στελέχη της συνυπάρχουν αρμονικά σε δημοτικές παρατάξεις και συνδικαλιστικούς φορείς με τους πρώην συντρόφους τους που ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά. Εκτός κι αν δεν το γνωρίζει αυτό, οπότε καιρός είναι να το μάθει…

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποιοι θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία βουλευτών και στελεχών της Νέας Αριστεράς - που, άλλωστε, είναι και οι μοναδικοί που δεν «γκρίνιαξαν» για αυτή τη συζήτηση.

Αυτούς που δύσκολα θα δούμε, είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν θέλουν να «ερεθίσουν» με την παρουσία τους τις ηγεσίες των κομμάτων τους. Πάντως, αναμένεται να βρεθούν πολλά στελέχη των καθοδηγητικών οργάνων της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη.

Πρόσκληση έχει λάβει και το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης και εκτός απροόπτου θα την αποδεχθεί. Στην εκδήλωση, αναμένεται να βρεθούν και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, όπως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδωσίου, ενώ δεν αποκλείεται να παραστεί και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.