ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Κασσελάκης: Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Έρχεται σύντομα πρόταση για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης

«Η δεξιά στη χώρα μας είναι αξιοθρήνητη» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση της ΚΟ του κόμματος στη Βουλή με τη συμμετοχή φορέων της παιδείας και των επιμελητηρίων, εκφράζοντας την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συμπλήρωσε πως η δεξιά «εφαρμόζει παντού θατσερικές πολιτικές», ενώ τόνισε ότι «δεσμευόμαστε σύντομα να ανακοινώσουμε μία πρόταση για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, τον διπλασιασμό του αριθμού των καθηγητών σε βάθος τριετίας, ώστε να είμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Στέφανος Κασσελάκης: Καταλόγισε στην κυβέρνηση «χρήση βίας»

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση «χρήση βίας» κατά των φοιτητών, «εκβιασμούς» πανεπιστημιακών και «παραβίαση» του Συντάγματος, παραπέμποντας όχι μόνη στο πόρισμα των επτά συνταγματολόγων αλλά και στα όσα δημόσια υποστήριξε η πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Η κυρία Μαρία Καραμανώφ επιχειρηματολογεί πως τέτοιου είδους πρακτικές υπονομεύουν τη Δημοκρατία και είναι επικίνδυνες» είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε γιατί «η κυβέρνηση κάνει σαν να ανακάλυψε τώρα αλήθειες κρυμμένες στο Σύνταγμα».

Κατηγορώντας την κυβέρνηση για «υποκρισία» όσον αφορά τα λεγόμενα της για τα δημόσια πανεπιστήμια, σημείωσε πως «τέσσερις είναι οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να πειστεί μια κοινωνία ότι μια κυβέρνηση όντως ενδιαφέρεται για τα δημόσια πανεπιστήμια: Η άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η φοιτητική μέριμνα, ο αριθμός των προσλήψεων καθηγητών, οι μισθοί των καθηγητών».

«Στην Ευρώπη, ακόμη και η μεγάλη πλειοψηφία των συντηρητικών κυβερνήσεων καταφέρνουν και συντηρούν αξιοπρεπώς τα πανεπιστήμια της χώρας τους» σχολίασε ο Στ. Κασσελάκης, αντιπαραβάλλοντας την ελληνική πραγματικότητα και τα «πανεπιστήμια-franchise» που αντικατοπτρίζουν τις «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης σε «συμφέροντα».

«Η κατηγορηματική αντίθεση μας με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης συνοδεύεται με την κατηγορηματική θέση μας για την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρθηκε σε μια «πρώτη δέσμη μέτρων» που προτείνει και περιλαμβάνει τον «διπλασιασμό του αριθμού καθηγητών σε βάθος τριετίας ώστε να είμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές» και «τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό», ενώ δεσμεύτηκε να ανακοινώσει σύντομα μια «πρόταση για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια».