ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης στηρίζει τη Φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Μητσοτάκης στηρίζει τη Φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Πρωθυπουργός στηρίζει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συνεχίσει στο «τιμόνι» της Κομισιόν.

Ψήφος εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσωπο της νυν επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δημοσίευση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ακολουθεί η κοινή επιστολή στήριξης της εκ νέου υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υπογράφουν εκ μέρους του ΕΛΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ:

«Eκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του κόμματος Platforma Obywatelska, στηρίζουμε την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα δύο κόμματα αναγνωρίζουν την ηγεσία της, τη βαθιά της αίσθηση δέσμευσης και αποφασιστικότητας. Από το “ξέσπασμα” της πανδημίας του κορονοϊού, μέχρι την εξασφάλιση κοινών εμβολιασμών για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και την ιστορική συμφωνία για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπήρξε διαχειριστής των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας, διασφαλίζοντας την αλληλεγγύη και την ενότητα στην ήπειρο, ιδιαίτερα εν μέσω των προκλήσεων που επιφέρει η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Η παράταξη Platforma Obywatelska και η Νέα Δημοκρατία είναι πεπεισμένες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι και πάλι σε σταθερά και ικανά χέρια για τον επόμενο θεσμικό, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο “τιμόνι” της», σημειώνεται.

Ο «αστερίσκος» και ο ρόλος Μητσοτάκη – Τουσκ

Σχετικά με την επιστολή στήριξης της εκ νέου υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να προταθεί από το κόμμα του (η κυρία Φον ντερ Λάιεν προτάθηκε σήμερα (19/02) από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας – CDU) και από άλλα δύο κόμματα – μέλη του ΕΛΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, την επιστολή στήριξης συνυπογράφουν οι δύο ισχυρότεροι ηγέτες του ΕΛΚ, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ. Αυτοί θα χειριστούν τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την αρχή (μετά τη σημερινή ανακοίνωση) μέχρι το τέλος (όταν στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Ιούνιο –μετά τις ευρωεκλογές– οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν για την πλήρωση των θέσεων των επικεφαλής των κοινοτικών θεσμών και κυρίως για αυτή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), σύμφωνα με πληροφορίες.