ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: «Θα είμαστε ενωμένοι για την ευρωβουλή»

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: «Θα είμαστε ενωμένοι για την ευρωβουλή»

«Θα πετύχουμε μεγάλο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές», εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο τέταρτο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «είμαστε ξεκάθαρα με τη Δημοκρατική Ευρώπη και για αυτό θα πετύχουμε ένα μεγάλο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και για αυτό, θα στείλουμε τους καλύτερους ευρωβουλευτές μας να δώσουν τη “μάχη”», στην ομιλία του, στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ποια Ευρώπη θέλουμε.

Ευρώπη με στρατηγική αυτονομία. Με γεωπολιτική, αμυντική, ενεργειακή χειραφέτηση από τρίτες δυνάμεις. Με άμεσες διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ευρώπη που θα συνεισφέρει στην ειρήνη, τη σταθεροποίηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, αντί να παίρνει μέρος σε πολεμικές συρράξεις. Ευρώπη που δεν θα αδιαφορεί μπροστά στον κίνδυνο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου. Ευρώπη που δεν θα εκβιάζεται από τον κ. Ερντογάν, αλλά θα επιβάλει εκείνη τους όρους του ευρωτουρκικού διαλόγου.

Δημοκρατική Ευρώπη. Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και υπέρβαση του διακυβερνητικού μοντέλου. Άρση της ομοφωνίας σε όλους τους τομείς πολιτικής πλην της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Νομοθετική πρωτοβουλία, εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν και της Κομισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό. Ως πρώτο βήμα πολιτικής ολοκλήρωσης, εκλογή του 10% των Ευρωβουλευτών από κοινές λίστες ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.

Κοινωνική Ευρώπη. Ενσωμάτωση του κοινωνικού πυλώνα θεμελιωδών δικαιωμάτων με δεσμευτική ισχύ σε μια νέα, δημοκρατική Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Θεσμοθέτηση ενιαίου τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ευρώπη με αλληλεγγύη. Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου καταδικάζει τις χώρες εισόδου σε μόνιμες αποθήκες ψυχών της Ευρώπης. Διεκδικούμε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου με ασφαλείς, νόμιμες διόδους και υποχρεωτική, αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στα 27 κράτη – μέλη. Είναι η μόνη στρατηγική για να αποσυμφορηθούν οριστικά οι χώρες εισόδου και να χτυπηθούν αποφασιστικά τα δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Ευρώπη με μακρόπνοη στρατηγική διεύρυνσης. Είμαστε υπέρ της απονομής καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Μολδαβία την Ουκρανία και Γεωργία, εφόσον εκπληρώσουν τους κανόνες του Κράτους Δικαίου.

Η ευρωπαϊκή ένταξη αυτών των χωρών διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και όχι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση της Αλβανίας, για εμάς σαφές κριτήριο της ευρωπαϊκής της προοπτικής είναι ο σεβασμός του Κράτος Δικαίου και ειδικά των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως κατοχυρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Αυτή την Ευρώπη θέλουμε να φτιάξουμε και για να γίνει πράξη, χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική πλειοψηφία, ξεκινώντας από το νέο Ευρωκοινοβούλιο. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Αριστερά και να απευθύνει κάλεσμα για ενωτική πορεία στους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Αυτές τις θέσεις θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στο δρόμο για τις ευρωεκλογές και θα τις εμπλουτίσουμε μέσα από το διάλογο με τα μέλη μας, τα Τμήματα και τα Think Tanks, την κοινωνία και τις φιλικές πολιτικές μας δυνάμεις στην Ευρώπη», επεσήμανε ακόμη.

Σχετικές ειδήσεις