ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Να μην εφαρμοστεί ο αντισυνταγματικός νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Intime News

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ακόμη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ότι «πρόκειται για την πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975 μέχρι σήμερα»

«Ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή είναι ένας σκληρά αντισυνταγματικός νόμος», ανέφερε ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ακόμη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ότι «πρόκειται για την πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975 μέχρι σήμερα», αναφέροντας ότι το άρθρο 16 ορίζει σαφώς ότι «απαγορεύεται» η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

«Εμείς, ως Νέα Αριστερά, καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, έτσι ώστε αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί», δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Τόνισε, επίσης, ότι βάσει των δημοσκοπήσεων στις ηλικίες από 18 μέχρι 45 ετών, η κοινή γνώμη είναι ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ χαρακτήρισε ψευδές το επιχείρημα ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό, καθώς «από τους περίπου 40.000 που φοιτούν εκεί, μόνο το 5% είναι σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών», όπως είπε.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), άφησε περίπου 40.000 παιδιά εκτός πανεπιστημίου, λέγοντας πως «τα έσπρωξε ως πελατεία στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τώρα πλέον και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επισήμανε ότι η Νέα Αριστερά σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει σε συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου 16 και υποστήριξε ότι «είναι λάθος η θέση του ΠΑΣΟΚ».

«Πρέπει να προστατέψουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, αυτός είναι ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, όχι να το υποσκάπτουμε με παρελκυστικές συζητήσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16», σημείωσε.

Αναφορικά με τις πολιτικές συμμαχίες είπε ότι «υπεύθυνη στάση είναι να είναι ανοιχτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης – όταν συμφωνούν σε πολιτικό επίπεδο – σε κοινά μέτωπα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική» και πως «αυτό θέλησε να αναδείξει η Νέα Αριστερά με το κάλεσμα για κοινή πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση».