ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές υπό τον φόβο κυβερνοεπιθέσεων

Ευρωεκλογές 2024: Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές υπό τον φόβο κυβερνοεπιθέσεων
AP.

Οι απειλές κυβερνοεπιθέσεων εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου έχουν θέσει σε συναγερμό τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Το μεγάλο «ραντεβού» των Ευρωπαίων με την κάλπη είναι προγραμματισμένο για την 9η Ιουνίου, με τις αρμόδιες αρχές να λαμβάνουν ολοένα και αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών επιθέσεων με κακόβουλο λογισμικό.

Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων (ENISA), Γιουχάν Λεπεσάρ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πλέον, η ανάπτυξη και η ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτή που αποτελεί το πιο σύνθετο πρόβλημα», μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Κοιτάζοντας το “σήμερα”, υπάρχουν σοβαρές απειλές, όπως οι επιθέσεις που αφορούν το κακόβουλο λογισμικό (ransomware attacks) και άτομα με πολιτικά κίνητρα που προσποιούνται και προσπαθούν να επιτεθούν στην Ευρώπη. Παράλληλα, υπάρχουν και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Αν κανείς κοιτάξει τους μακροπρόθεσμους, ένας από τους βασικότερους είναι οι επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού (supply chain attacks), τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς και χρειάζεται αρκετός χρόνος».

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τομέας της κυβερνοασφάλειας σήμερα, είναι η έλλειψη προσωπικού. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κλάδος καλείται να καλύψει κενό 250.000 έως 500.000 θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, οι οργανισμοί «αιμορραγούν», αφού το 46% εξ αυτών χρειάζεται πάνω από έναν μήνα για να επανέλθει έπειτα από μία κυβερνοεπίθεση.

«Από μία πολύ κοντινή ματιά, όμως, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η λανθασμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, όταν συνδέεται με τις εκλογές. Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς, πώς αναγνωρίζει κανείς ότι οι ειδήσεις, οι φωτογραφίες, τα βίντεο ή ακόμα και η φωνή που ακούει στο διαδίκτυο είναι αυθεντικά; Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα πιο σύνθετο πρόβλημα, πέρα από μία εκλογική διαδικασία και πιστεύω είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε, ποια είναι τα ρίσκα και να δράσουμε ανάλογα», ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα»

Ως προς τον κρίσιμο κλάδο της κυβερνοασφάλειας, ο Γιουχάν Λεπεσάρ υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, ώστε να αναβαθμισθεί η κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Το μεγαλύτερο βήμα ήταν να ιδρύσει την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Από έρευνες που κάνουμε σε ευρωπαϊκές εταιρείες, παρατηρούμε ότι οι ελληνικές είναι αυτές που λαμβάνουν σοβαρά τα θέματα κυβερνοασφάλειας».

Σχετικές ειδήσεις