ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «κίνημα της Θήβας»: Ο Κασσελάκης ζητάει παραίτηση Μητσοτάκη, προσφέροντας του «σανίδα σωτηρίας»

Το «κίνημα της Θήβας»: Ο Κασσελάκης ζητάει παραίτηση Μητσοτάκη, προσφέροντας του «σανίδα σωτηρίας»
Eurokinissi

ΣΥΡΙΖΑ: Αν απομονώσουμε την εικόνα ενός -αόρκιστου ακόμα- στρατιώτη Πυροβολικού, που ζητάει την παραίτηση κάποιου πρωθυπουργού, ο σουρεαλισμός στο αστικό πολιτικό σύστημα αποκτάει νέες διαστάσεις.

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, ο στρατιώτης είναι ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επομένως το «κίνημα της Θήβας» του οποίου ηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν έχει πραξικοπηματικές βλέψεις.

Αντίθετα, έχει εντελώς θεσμική υπόσταση - παρά την ομολογουμένως αστεία συγκυρία, καθώς τυπικά δεν είναι πολίτης, αλλά στρατιώτης.

Αυτό που, όμως, έχει μεγάλη σημασία, είναι πως η φαινομενικά επιθετική κίνηση του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείτε από πολλούς «σανίδα σωτηρίας» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ισχυρίζονται ότι αλλάζει την ατζέντα και υποσκάπτει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Τους προσπέρασε ο Ανδρουλάκης

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διερεύνησης των συνθηκών της τραγωδίας των Τεμπών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξακολουθούν να ανταλλάσσουν σφοδρά «πυρά».

«Λάδι» στη «φωτιά» της σύγκρουσης, έριξε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ», που αναφέρει ότι τμήμα του διαλόγου ανάμεσα στον μοιραίο σταθμάρχη και τον μηχανοδηγό του ιντερσίτυ, που είδε το φως της δημοσιότητας, αποτελεί συρραφή συνομιλιών με άλλο τρένο.

Το δημοσίευμα αρκούσε, έτσι ώστε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύσουν μια αστραπιαία και σκληρή επίθεση εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου – το οποίο αρνείται κάθε υπόνοια για «συγκάλυψη» των αιτιών της τραγωδίας και ότι άλλο του προσάπτει η μειοψηφία της Βουλής.

Ωστόσο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και για πρώτη φορά μετά από μήνες, προχώρησε σε μια κίνηση που αποτελεί πραγματικό πολιτικό γεγονός -ανεξάρτητα των πιθανοτήτων να πετύχει τον στόχο της- προαναγγέλλοντας πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης.

«Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στήριξη από Χαρίτση

Την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, έσπευσε να χαιρετήσει αμέσως η Νέα Αριστερά, δηλώνοντας καθαρά και ξάστερα πως θα τη στηρίξει.

Άλλωστε, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, Αλέξης Χαρίτσης, πριν από μόλις ημέρες είχε ζητήσει από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης ανάλογη κίνηση για την υπεράσπιση του άρθρου 16 του Συντάγματος – που απορρίφθηκε από Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη για μικροκομματικούς λόγους.

Μάλιστα, ο Αλέξης Χαρίτσης είχε σπεύσει με δήλωση του από το πρωί της Κυριακής, να μιλήσει για την ανάγκη να «φύγει» η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όπως συμπλήρωσε, «η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία».

«Ρελάνς» Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη

Όπως έγινε φανερό από τη σπασμωδική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, τις πρώτες ώρες μετά την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη, η Κουμουνδούρου πιάστηκε στον ύπνο. Ο Στέφανος Κασσελάκης, εξοδούχος από τη μονάδα του, πήγε στο μαρτυρικό Δίστομο – και έπραξε ορθά.

Το προβληματικό της υπόθεσης ήταν το γεγονός ότι επέλεξε για ακόμα μια φορά να προβάλει τον εαυτό του και να απαντήσει σε όποιους του επιτίθονται για τη χρονική διάρκεια της θητείας του.

Όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Προσπάθησε να βάλει στο ίδιο «τσουβάλι» όσους του ασκούν -σκληρή ενδεχομένως, αλλά πάντα πολιτική- κριτική, με ορισμένες -απαράδεκτες- επιθέσεις που δέχεται λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Η πολιτική πρωτοβουλία, πάντως, για τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε ήδη «πετάξει». Αυτή βρίσκονταν στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη και του Αλέξη Χαρίτση. Και με βάση τα όσα ακολούθησαν, αυτό φάνηκε ότι δεν άρεσε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προτίμησε μια επικοινωνιακή «ρελάνς» έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός 24 ωρών, προσπερνώντας την πρόταση δυσπιστίας.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες και να οδηγηθεί η χώρα συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές. Και δυστυχώς αυτό πρέπει να γίνει με την παρουσία διεθνών παρατηρητών», ανέφερε ο Στέφανος

Ευτυχώς για την Κουμουνδούρου, η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, έσπευσε με μήνυμα της στα κοινωνικά δίκτυα να ξεκαθαρίσει ότι αν ο πρωθυπουργός δεν απαντήσει στο τελεσίγραφο Κασσελάκη, τότε θα στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας.

«Αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές. Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας», τόνισε η Βούλα Κεχαγιά.

Αλλάζει την ατζέντα;

Από εκεί και πέρα, η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε ενόχληση στη Χαριλάου Τρικούπη, τη Νέα Αριστερά, αλλά και σε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά, γιατί ισχυρίζονται ότι με τα όσα είπε περί «διεθνών παρατηρητών», είναι σαν να ρίχνει «νερό στον μύλο της κυβέρνησης».

Στην πραγματικότητα, συμπληρώνουν, είναι σαν να επιβεβαιώνει όσα καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση το βράδυ του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, όταν και υποστήριξε πως ήδη η Κουμουνδούρου προετοιμάζει το έδαφος για την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

«Τα γνωστά αδίστακτα "πιστόλια" φτάνουν στο ακραία χυδαίο και συκοφαντικό "αφήγημα" αμφισβήτησης ακόμη και των αποτελεσμάτων των εκλογών», με τον κ.Μαρινάκη να συμπληρώνει πως «δεν θα αφήσουμε ούτε σπιθαμή σε επαγγελματίες λασπολόγους, πολιτικάντηδες, ανώνυμους "κουκουλοφόρους" του διαδικτύου, να αμφισβητήσουν την λαϊκή βούληση».

Επίσης, θεωρούν ότι στην πραγματικότητα «πυροβόλησε τα πόδια» του, με μια σπασμωδική κίνηση, όπως είναι το τελεσίγραφο παραίτησης που έστειλε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόνο και μόνο για να προσπαθήσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Τέλος, του καταλογίζουν ότι με τον τρόπο αυτό, αντί να δώσει ένα μήνυμα πως η προοδευτικές δυνάμεις θα είναι παρούσες για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών, εκείνος διασπά το μέτωπο, ενώ υπονομεύει τη σοβαρότητα της κίνησης Ανδρουλάκη.