ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριήμερο «ροκ» στη Βουλή για τα Τέμπη - Η πρόταση δυσπιστίας και η γραμμή Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης
Τριήμερο ροκ θα επικρατήσει στη Βουλή με φόντο τα Τέμπη
Intime News

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, που κάνει λόγο για μονταζιέρα στην τραγωδία στα Τέμπη, η κυβέρνηση θέλει να απαντήσει στα αντιπολιτευτικά πυρά

«Κόκκινο» θα χτυπήσει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή για τα επόμενα τρία 24ωρα, αρχής γενομένης από σήμερα, αφού μέσα στην ημέρα θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, που κάνει λόγο για μονταζιέρα στην τραγωδία στα Τέμπη, η κυβέρνηση θέλει να απαντήσει στα αντιπολιτευτικά πυρά και να μην υπάρξει τίποτα αναπάντητο, όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να μιλήσει την Πέμπτη στη Βουλή, καθώς επέστρεψε τα ξημερώματα από τον Καναδά. Πάντως, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, που θα κληθεί να απαντήσει στη Βουλή σε πολλά ερωτήματα όπως ποιος και αν έδωσε την εντολή για αλλοίωση στοιχείων, σήκωσε το γάντι, τονίζοντας ότι δεν έγινε καμία «μονταζιέρα», στα ηχητικά ντοκουμέντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με σημερινές τους δηλώσεις, τόνιζαν ότι «Ο ίδιος ο σταθμάρχης ομολόγησε για το ανθρώπινο λάθος του» και χαρακτήρισαν ως απαράδεκτες τις κατηγορίες για συγκάλυψη.

Από την πλευρά του πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αναζωπυρωθούν οι πιέσεις προς τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, την παραίτηση του οποίου από τη βουλευτική ασυλία ζήτησαν γαλάζιοι βουλευτές και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης την προηγούμενη εβδομάδα.

Μαρινάκης για Τέμπη: «Ο ίδιος ο σταθμάρχης ομολόγησε για το ανθρώπινο λάθος του»

Στη σκληρή γραμμή επέμεινε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, τονίζοντας ότι «υπήρξε ομολογία του ιδίου του σταθμάρχη για το ανθρώπινο λάθος του. Αν διέρρευσαν στοιχεία σε μία άλλη ποινική υπόθεση, όπως σε κάθε υπόθεση, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Το διά ταύτα είναι να αμφισβητηθεί ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους.

Οι συνομιλίες μεταφέρθηκαν ακέραια στη Δικαιοσύνη από την Αστυνομία», υποστήριξε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας σήμερα για τα δημοσιεύματα περί «μονταζιέρας» στα ηχητικά ντοκουμέντα των Τεμπών.

«Γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης ενός λυμένου θέματος ως προς την ομολογία, ώστε να παρουσιασθεί ως αφήγημα συγκάλυψης και να καλλιεργηθούν θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό είναι επικίνδυνο. Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, να ερευνήσει τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους, αντικειμενικά και αμερόληπτα.

Η μπάλα πηγαίνει ευθέως στην κυβέρνηση από το Σάββατο, όταν και δημοσιοποιήθηκε το ρεπορτάζ, με την πρόταση δυσπιστίας. Δεν μπορεί να πιστέψει κανένας άνθρωπος ότι αυτό τούς ξέφυγε, ότι έγινε κατά λάθος. Όταν ένα Μέσο παρουσιάζει έτσι αυτό το δημοσίευμα και μετά, έρχεται ο κ. Ανδρουλάκης και επιλέγει την Κυριακή να κάνει πρόταση μομφής για ένα ζήτημα λυμένο, εγείρονται πολλά ερωτήματα», επεσήμανε ακόμη.

Γεωργιάδης: Δεν υπήρξε μοντάζ - Απαράδεκτες οι κατηγορίες για συγκάλυψη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τονίζοντας ότι «αν ο πόνος των γονέων και συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν, απαλύνεται με επιθέσεις εναντίον μου, ας συνεχίσουν, τούς το επιτρέπω. Όσον αφορά, την επιχείρηση ανάσυρσης ψάχνοντας για επιζώντες, έπρεπε να γίνει αμέσως από τους γερανούς.

Με την αναφορά του, ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής εξηγεί ό,τι ακριβώς συνέβη με κάθε λεπτομέρεια. Η αντιπολίτευση συνασπίσθηκε γύρω από τα συμφέροντα που επιθυμούν να ρίξουν την κυβέρνηση», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης για το δυστύχημα των Τεμπών.

«Η στοχοποίηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή, είναι απαράδεκτη. Αφού ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να υιοθετήσει το δημοσίευμα και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ήρθε η ώρα να ακουσθούν όλες οι αλήθειες στη Βουλή.

Είναι απαράδεκτο να κατηγορούν αυτοί την κυβέρνηση για συγκάλυψη. Επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η δίκη προχωρά εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ, για το Μάτι έκανε έξι χρόνια. Η βουλευτική ασυλία δεν έχει σχέση με τα υπουργικά καθήκοντα.

Αναφορικά με το δημοσίευμα περί «μονταζιέρας» στα ηχητικά ντοκουμέντα των Τεμπών, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «το πιο ατυχές στην ιστορία της εφημερίδας», «εξαπολύοντας» μάλιστα επίθεση στους δημοσιογράφους, αποκαλώντας τους «αποκριτές». «Ο σταθμάρχης είναι φυλακή επειδή ομολόγησε το ανθρώπινο λάθος του. Κακώς διαρρέουν στοιχεία από την ελληνική Δικαιοσύνη. Μοντάζ δεν έχει υπάρξει, δεν υπήρχε λόγος», συμπλήρωσε.

Τι είναι η πρόταση μομφής

Σύμφωνα με το άρθρο 150 του ΚτΒ:

  • H Βoυλή μπορεί, ύστερα από γραπτή πρόταση πενήντα τουλάχιστον Boυλευτών, να εκφράσει μoμφή κατά τoυ Πρoέδρoυ της ή άλλoυ μέλoυς τoυ Πρoεδρείoυ. H απoδoχή συνεπάγεται τη λήξη της θητείας τoυ καθ’ oυ η πρόταση.
  • H πρόταση υπoβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Oλoμέλειας της Boυλής και πρέπει να καθoρίζει με σαφήνεια τoυς λόγoυς της μoμφής. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, oρίζεται, ύστερα από πρόταση της Kυβέρνησης, ημέρα συζήτησης της πρότασης μoμφής σε μία από τις δύo επόμενες συνεδριάσεις κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ.
  • H συζήτηση της πρότασης μoμφής oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση. Σ’ αυτήν μετέχoυν έως πέντε από τoυς Boυλευτές πoυ υπoγράφoυν την πρόταση, έως πέντε άλλoι Boυλευτές πoυ δεν είναι μέλη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας εκείνων πoυ την υπέβαλαν, τo μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται, oι Πρόεδρoι των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και η Kυβέρνηση. Για τη διάρκεια των αγoρεύσεων εφαρμόζεται τo άρθρo 97. To μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η πρόταση ομιλεί έως εξήντα (60) λεπτά της ώρας.
  • H πρόταση μoμφής γίνεται δεκτή κατά τoυς όρoυς τoυ άρθρoυ 142 παρ. 7.

Ξέσπασε η μητέρα της Κλαούντια Λάτα: Ζητεί δικαιοσύνη

Σε κάθε περίπτωση, οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη ζητούν δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μητέρα της Κλαούντια Λάτα χθες κατά την παρέλαση στη Λάρισα πλησίασε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ζητώντας του δικαιοσύνη και δάκρυσε.

Μετά τη διαμαρτυρία στην παρέλαση στη Λάρισα, η μητέρα της Κλαούντια Λάτα, η οποία συγκίνησε, μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις προσπάθειες απόδοσης δικαιοσύνης.

Η Άλμα Λάτα απηύθυνε ανοιχτό αίτημα προς τον Κώστα Αχ. Καραμανλή να παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία ενώ αποκάλυψε για το μπάζωμα στα Τέμπη ότι οι γερανοί επί 5 μέρες λειτουργούσαν στο χώμα και την 6η μέρα αποφάσισαν να βάλουν τσιμέντο.

Η μητέρα της Κλαούντια τόνισε ότι έχουν στοιχεία που θα αφήσουν άφωνους πολλούς και ότι έχει πίστη στη δικαιοσύνη.

«Χθες που παρενέβην στην παρέλαση της Λάρισας, ήθελα απλώς να διαμαρτυρηθώ σιωπηλά, όχι να προκαλέσω ένταση σε γονείς που καμάρωναν τα παιδιά τους να παρελαύνουν. Μέσα μου όμως είχα πολύ έντονα συναισθήματα διότι στον ίδιο δρόμο, αριστούχος και πάντα σημαιοφόρος, παρήλαυνε και η δική μου κόρη κάποτε. Σε αυτά τα παιδιά που χάθηκαν άδικα αξίζει μια πατρίδα που θα τα δικαιώσει, τους αξίζει να τους αναφέρει ως δικαιωμένους η ιστορία. Είμαι σίγουρη ότι ο αρμόδιος ανακριτής θα κάνει τόσο καλά τη δουλειά του, που “θα ανοίξουν κι άλλα στόματα” όσον αφορά την υπόθεση», ανέφερε αρχικά.

«Άκουσα τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη να λέει ότι κόμματα της αντιπολίτευσης εκμεταλλεύονται εμάς τους γονείς των θυμάτων, και τον πόνο μας. Συγγνώμη αλλά αυτά είναι γελοιότητες. Κανείς δεν μας εκμεταλλεύεται. Δεν έχει γραμματέα να του δείξει φωτογραφίες και αποδεικτικά στοιχεία; Επί 5 μέρες οι γερανοί πατούσαν κανονικά στο χώμα και λειτουργούσαν, το τσιμέντωμα δεν έγινε παρά μόνο την 6η μέρα. Η αλήθεια σε αυτή την υπόθεση είναι τόσο φανερή, που δε χρειάζεται να προσπαθήσει κανείς για να τη δει. Οι γονείς έχουμε συλλέξει τόσα αποδεικτικά στοιχεία, που όσοι τα δουν θα μείνουν άφωνοι», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις