ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισαν τα όργανα στη Βουλή: Κόντρα Βορίδη - Παππά πριν την πρόταση δυσπιστίας

Άρχισαν τα όργανα στη Βουλή: Κόντρα Βορίδη - Παππά πριν την πρόταση δυσπιστίας
Φωτ.: Eurokinissi

Αντικείμενο της πρώτης αντιπαράθεσης πριν από την κόντρα για την πρόταση δυσπιστίας 

Άρχισαν τα όργανα ήδη από σήμερα στη Βουλή παρά το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμη η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στην πρώτη έντονη πολιτική αντιπαράθεση πρωταγωνίστησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Αντικείμενο της σφοδρής κόντρας ήταν η διεξαγωγή των εκλογών.

Αναλυτικότερα, παρέμβαση του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σημειώθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση διεξαγωγής εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

«Οι εκλογές του Μαΐου έγιναν παρουσία διεθνών παρατηρητών, οι οποίοι έκαναν και παρατηρήσεις για δάνεια κομμάτων, ανεξαρτησία ΕΡΤ και ενδεχόμενες αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. δεν ξέρει πως να αντιμετωπίσει τη νέα πολιτική συνθήκη.

Ο Νίκος Παππάς για την πρόταση δυσπιστίας

Ο Νίκος Παππάς έλαβε τον λόγο, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλώνοντας ότι «σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» και τονίζοντας ότι από τη συζήτηση του επόμενου τριημέρου «ο λαός θα βγάλει τα συμπεράσματά του».

Απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. σχετικά με την πρόταση για τη διενέργεια εκλογών με την παρουσία παρατηρητών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι: «Σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών».

Κατέθεσε, μάλιστα, την έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «σε αυτή την έκθεση γίνεται λόγος για ανοιχτά ζητήματα όπως: Τα δικαιώματα των ανάπηρων και την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων, τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κατά την έκθεση ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, τις αγωγές κατά δημοσιογράφων οι οποίες έχουν εκδικητικό χαρακτήρα».

Ο Νίκος Παππάς είπε: «Είμαστε ενώπιον μίας νέας πολιτικής συνθήκης. Η Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει πως θα την αντιμετωπίσει. Να αποφεύγονται οι ακρότητες».

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επιπλέον σε άλλο σημείο ότι κάποτε ο παριστάμενος υπουργός Μάκης Βορίδης ήταν σε ένα κόμμα που ήταν στην αιχμή του δόρατος της δημόσιας κριτικής του η ΝΔ λόγω της δανειοδότησης της. Η έκθεση των διεθνών παρατηρητών, είπε ο Νίκος Παππάς, «αναφέρει πως η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις και αναφέρει και τις αγωγές κατά δημοσιογράφων». «Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ είμαστε ενώπιον μιας νέας πολιτικής συνθήκης. Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν έχει αποφασίσει πώς να την αντιμετωπίσει. Θα ήθελα να συστήσω να αποφεύγονται οι ακρότητες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση Βορίδη για τις εκλογές

Το γάντι σήκωσε ο υπουργός Επικρατείας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσει αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Κύριε Παππά έχω υπηρετήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ για περίπου δέκα χρόνια. Έχω συμμετάσχει σε αποστολές διεθνών παρατηρητών, ήμουν δε επικεφαλής στην παρατήρηση των εκλογών στις ΗΠΑ, όταν εξελέγη ο κ. Τραμπ. Ήμουν επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών. Θέλω να σας διευκρινίσω τα εξής και να τα μεταφέρετε, διότι προφανώς ο πρόεδρος σας δεν τα γνωρίζει. Σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές. Αποτελεί δε σταθερή και μόνιμη διαδικασία η υποβολή του αιτήματος της ελληνικής κυβερνήσεως προς τον ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) του ΟΑΣΕ προκειμένου να στέλνει παρατηρητές στις εκλογές, σε όλες, δεν υπήρξε παράλειψη σε μια», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το κρίσιμο δεν είναι οι επιμέρους παρατηρήσεις που ο ODIHR κάνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις εκλογές. Αλλά δύο μαγικές λέξεις που είναι αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, σε σχέση με τη διεθνή παρατήρηση» είπε ο υπουργός Επικρατείας, και εξήγησε ότι οι λέξεις αυτές είναι «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές». Όπως δε προσέθεσε σε όλες τις εκθέσεις του ODIHR και του ΟΑΣΕ «πάντοτε οι ελληνικές εκλογές κλήθηκαν ως ελεύθερες και δίκαιες».

Στο κλίμα αυτό, ο Μάκης Βορίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει ένα κεκτημένο δεκαετιών στη Μεταπολίτευση, που λέει ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. «Το κάνετε γιατί καταλαβαίνετε ότι έρχεται ένα δύσκολο αποτέλεσμα και αντί να το αποδεχθείτε αυτό το δύσκολο αποτέλεσμα για εσάς, θέλετε να πείτε κάτι άλλο; Και επειδή προσφάτως είχαμε τρεις εκλογές -βουλευτικές εκλογές, επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές- αυτές διεξήχθησαν όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, με τον προβλεπόμενο τρόπο. Το ερώτημα είναι, αμφισβητήσατε το αποτέλεσμά τους; Το αμφισβητείτε; Έχει αλλάξει κάτι; Τι είναι αυτό με τη συζήτηση που ανοίγετε με την ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θέλω ξεκάθαρη τοποθέτηση από εσάς. Αμφισβητείτε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών;», είπε ο υπουργός Επικρατείας.