ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μεγάλη ανατροπή» του Κασσελάκη: Πώς ανεβοκατεβαίνει ο «πήχης» του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών

Στέφανος Κασσελάκης

Στην Κουμουνδούρου -όπως και στη Χαριλάου Τρικούπη- περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των ερευνών κοινής γνώμης, που διενεργήθηκαν μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωκάλπες έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης, που ευελπιστεί να πλησιάσει τη Νέα Δημοκρατία σε -σχετική- απόσταση «βολής», δηλαδή σε ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει αφενός να αισθάνεται ως ο κυρίαρχος πόλος της Κεντροαριστεράς, αλλά και να δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο πλήρους ανατροπής του σημερινού πολιτικού status quo, μέσα στην επόμενη τριετία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο σύνολό τους, έδειξαν ότι η πτωτική τάση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανακοπεί. Η Κουμουνδούρου δείχνει να παγιώνεται ως προς την πρόθεση ψήφο πάνω από το 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις να βρίσκεται και πάνω από το ΠΑΣΟΚ στη «μάχη» της δεύτερης θέσης.

Στην Κουμουνδούρου -όπως και στη Χαριλάου Τρικούπη- περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των ερευνών κοινής γνώμης, που διενεργήθηκαν μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και το πως αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα νέα δεδομένα γύρω από την τραγωδία των Τεμπών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται υπεραισιόδοξος ως προς το ποσοστό που πιστεύει ότι θα συγκεντρώσει το κόμμα του, στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. «Θα τρίβετε τα μάτια σας», είπε το βράδυ της Παρασκευής, έξω από το μπαρ που γιόρταζε τα γενέθλια του, ενώ μιλώντας στον Alpha και τη Ναταλία Γερμανού, την Κυριακή, σημείωσε ότι θέλει να πετύχει «την απόλυτη ανατροπή».

Από τη στιγμή που δεν διευκρίνισε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, όλοι κατάλαβαν ότι ως στόχο έθετε την πρωτιά, στις ευρωεκλογές. Άλλωστε, κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε πει ξανά κάτι αντίστοιχο, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, όρισε τον πήχη στο 17% των εθνικών εκλογών του καλοκαιριού.

Κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον Σκάι και τη Σία Κοσιώνη, αν και αρχικά απέφυγε να πει τι εννοεί όταν δηλώνει ότι επιδιώκει την «απόλυτη ανατροπή» -απαντώντας, αρχικά, «θα την ξέρετε όταν τη δείτε- στη συνέχεια, αναγκάστηκε να το περιγράψει. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα ποσοστό που θα συσπειρώνει, όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και να συγκεντρώσει ένα ποσοστό που σίγουρα θα είναι πάνω από εκείνο των τελευταίων εθνικών εκλογών, δηλαδή πάνω 17.8%.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την πτώση που θεωρεί ότι θα έχει η Νέα Δημοκρατία, ευελπιστεί να πλησιάσει το κυβερνών κόμμα σε απόσταση «βολής», δηλαδή σε ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει αφενός να αισθάνεται ως ο κυρίαρχος πόλος της Κεντροαριστεράς, αλλά και να δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο πλήρους ανατροπής του σημερινού πολιτικού status quo, μέσα στην επόμενη τριετία.

Αίσθηση, προκαλεί και ο τρόπος που αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας την αίσθηση ότι θέλει να τον έχει όσο πιο μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται. «Και εμείς θα κάνουμε branding τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης θα κάνει rebranding» για το Ινστιτούτο που ετοιμάζει και τη διεθνή του παρουσία.