ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Συνεδριάζει η διακομματική επιτροπή

Διακομματική Επιτροπή
Συνεδρίαση διακομματικής επιτροπής - Ιούνιος 2023
Αρχείου EUROKINISSI

Η προθεσμία εγγραφής στην ειδική πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο εκπνέει στις 29 Απριλίου

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών και η Ελλάδα όπου για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος με την προεκλογική περίοδο να έχει ξεκινήσει από τις 7 Απριλίου.

Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και προεδρεύει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι όροι διεξαγωγής της προεκλογικής περιόδου ό,τι αφορά δηλαδή την προβολή των κομμάτων και οι ραδιοτηλεοπτικοί χρόνοι με τις εμφανίσεις των υποψηφίων.

Η προθεσμία εγγραφής στην ειδική πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο εκπνέει στις 29 Απριλίου.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

  • 'Οσοι έχουν γεννηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2007
  • είναι είτε Έλληνες πολίτες είτε πολίτες χώρας της ΕΕ με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα
  • Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με την επιστολική ψήφο θα πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.

Οι επιστολικές ψήφοι πρέπει να αποσταλούν στην Επιτροπή Είσπραξης Ταχυδρομικών Ψήφων εντός της σχετικής προθεσμίας, δηλαδή έως τις 17:00 ώρα Ελλάδος στις 8 Ιουνίου 2024, προκειμένου να μετρηθούν ως έγκυρες.

Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν κριτήρια που περιορίζουν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών μέσω επιστολικής ψήφου.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, αλλά προβλέπονται εξαιρέσεις για άτομα άνω των 70 ετών και για ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η υποχρέωση έχει πειστικό σκοπό.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024, όσους και στις εκλογές του 2019. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Πού μπορώ να ψηφίσω στις ευρωεκλογές;

  • Έλληνας πολίτης ή πολίτης της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα: Το εκλογικό σας κέντρο βασίζεται στη διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, δείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • Έλληνας πολίτης που επιθυμεί να ψηφίσει χρησιμοποιώντας τον νεοσύστατο μηχανισμό επιστολικής ψήφου, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό: Πρέπει να εγγραφείτε στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέσω ταχυδρομείου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.
  • Δεν θα δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα σε χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας για να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές

  • Θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο, τα οποία θα ελεγχθούν.
  • Ως ψηφοφόρος με αναπηρία, ψηφίζετε αυτοπροσώπως ως απόλυτη προτεραιότητα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε κάθε εκλογικό κέντρο.
  • Επιτρέπεται συνοδός ψηφοφόρος στην οθόνη, κατόπιν αξιολόγησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και υπό την παρουσία τους.
  • Επιτρέπεται επίσης η συντροφιά σκύλου.
  • Μπορείτε επίσης να ασκήσετε το δικαίωμα ψήφου σας μέσω ταχυδρομείου.