ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυρόπουλος στο Newsbomb.gr: Εμείς επενδύουμε στην παραγωγή πολιτικής και ο ΣΥΡΙΖΑ στο reality show

Σπυρόπουλος στο Newsbomb.gr: Εμείς επενδύουμε στην παραγωγή πολιτικής και ο ΣΥΡΙΖΑ στο reality show

Την ανάγκη να στηριχτεί το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές, για να αποκτήσει η χώρα μια «ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση», έτσι ώστε να σταματήσει η κυβέρνηση να πορεύεται χωρίς έλεγχο, ζητάει από τους πολίτες, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, μέσα από το Newsbomb.gr.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, εξαπολύει εφ’ όλης της ύλης επίθεση εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι συμπεριφέρεται σαν «reality show».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Σπυρόπουλου

Κύριε Σπυρόπουλε, το ΠΑΣΟΚ καλεί τους πολίτες να στείλουν με τη ψήφο τους, μήνυμα προς την κυβέρνηση. Γιατί να επιλέξουν να το κάνουν στηρίζοντας το κόμμα σας και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την υπάρχουσα αξιωματική αντιπολίτευση;

Καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, πρώτον, για να σταματήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πορεύεται χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και δεύτερον, για να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είναι κρίσιμο όταν εκεί παράγεται το 80% της νομοθεσίας που επηρεάζει τη χώρα, να είναι ενισχυμένη η φωνή των προοδευτικών δυνάμεων. Για να έχουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν και τη χώρα μας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινωνικό πρόσημο.

Εκτιμάτε, δηλαδή, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί έναν «βολικό αντίπαλο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ αντιλαμβανόμαστε εντελώς διαφορετικά τον ρόλο της Αντιπολίτευσης σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς εστιάζουμε και επενδύουμε στην παραγωγή πολιτικής και ο ΣΥΡΙΖΑ στο reality show. Εμείς γυρνάμε την Ελλάδα και συζητάμε με τους πολίτες σε μια προσπάθεια από κοινού διαμόρφωσης προτάσεων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής, την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και την εμπέδωση του κράτους δικαίου.

Ενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται στην πρακτική των “lifestyle politics”, προσπαθώντας να δημιουργήσει συσπειρώσεις βασισμένες στο θυμικό, στα social media και τα τηλεοπτικά πάνελ. Η χώρα, όμως, δεν έχει ανάγκη από άλλον ένα δημαγωγό που εμφανίζεται ως αυτοδημιούργητος ιππότης των αδυνάτων. Αλλά από ισχυρή και αξιόπιστη Αντιπολίτευση. Μια ισχυρή Αξιωματική Αντιπολίτευση έτοιμη να μπει ως ανάχωμα στην αλαζονική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ανοδική τάση, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ δείχνει να μένει στάσιμο και να υποχωρεί -στις μετρήσεις- από τη δεύτερη θέση…

Σε λιγότερο από δύο χρόνια έχουμε πετύχει ό,τι οι αντίπαλοί μας θεωρούσαν ακατόρθωτο. Η πορεία του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είναι σταθερά ανοδική. Κι αυτό έχει εξήγηση, γιατί κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σε όλη την Ελλάδα να ριζώσουμε ξανά στην κοινωνία τη Δημοκρατική Παράταξη. Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την πολιτική ανάλυση και την πολιτική επικοινωνία, ωστόσο είναι όμως μόνο εκτιμήσεις. Από την επαφή μου με τους πολίτες σε όλη τη χώρα, έχω την πεποίθηση ότι ο αγώνας και η προσπάθειά μας θα δικαιωθεί.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για μια σειρά από ζητήματα, ενώ καταθέσατε και πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το δημοσίευμα του «Βήματος», για τα ηχητικά τη νύχτα της τραγωδίας των Τεμπών. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει; Ζητάτε, δηλαδή, εθνικές εκλογές;

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης είναι το ύψιστο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου που διαθέτουμε. Αποφασίσαμε θεσμικά βάσει της συνταγματικής μας υποχρέωσης να ασκήσουμε έλεγχο στην κυβέρνηση για την πολιτική της, τις πράξεις και τις παραλείψεις της. Για το έγκλημα στα Τέμπη δεν έχει ακόμη, έναν χρόνο μετά, αποδοθεί δικαιοσύνη. Αντίθετα, ακολουθείται το ίδιο μοτίβο διαφθοράς, συγκάλυψης και ατιμωρησίας που είδαμε και σε άλλες υποθέσεις που σχετίζονται με το κράτος δικαίου επί Νέας Δημοκρατίας.

Όταν το καλοκαίρι ήρθε στη Βουλή το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717, που εντόπιζε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες στους κ. κ. Σπίρτζη και Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αυτό απορρίφθηκε με την κυβερνητική πλειοψηφία και δημιουργήθηκε μία εξεταστική επιτροπή μόνο κατ’ όνομα, αφού δεν κλήθηκαν βασικοί μάρτυρες. Μια εξεταστική επιτροπή πλυντήριο για τη Νέα Δημοκρατία.

Πριν λίγες μέρες, αποκαλύφθηκε, επίσης, η «μονταζιέρα» που στήθηκε στον ΟΣΕ λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Στόχος της η χάλκευση των συνομιλιών των μηχανοδηγών και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Αισθανθήκαμε ντροπή και οργή, όπως όλος ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό και καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας. Για να πάρουμε απαντήσεις. Αντ’ αυτών, όμως, είδαμε μόνο τις παραιτήσεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, υποστηρίζει ότι δεν έχετε προτάσεις για τη χώρα, γι αυτό και καταφεύγετε ακόμα και σε «σενάρια συνωμοσίας». Τι απαντάτε σε αυτό;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για ακόμη μια φορά επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που πρώτο ανέδειξε τη στεγαστική κρίση και τα υψηλά ενοίκια. Το ΠΑΣΟΚ πίεζε για πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb και την αλλαγή στο πλαίσιο της Golden Visa, ώστε να αποσυμπιεστεί η αγορά των ακινήτων. Κι έτσι πετύχαμε μια μικρή νίκη, την αύξηση του ορίου από τις 200.000 και τις 400.000 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 800.000 ευρώ.

Αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, η δική μας Παράταξη επέμεινε να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών και πλέον τώρα αναμένουμε τη σχετική ενημέρωση από την ΑΔΑΕ. Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε με υπευθυνότητα απέναντι στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται διαρκώς χορηγός της αλαζονείας του Μεγάρου Μαξίμου. Ας αφήσουν λοιπόν τις συνωμοσιολογίες κι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Είστε ο γραμματέας του κόμματος τα τελευταία χρόνια και τώρα, θα δώσετε τη «μάχη του σταυρού» στις ευρωεκλογές. Υπάρχει, όμως, μια γενικευμένη αντίληψη ότι οι συγκεκριμένες κάλπες δεν είναι και τόσο σημαντικές…

Για πολλούς λόγους οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι κρίσιμες, πόσο μάλλον στην εποχή που διανύουμε που στιγματίζεται από τις διαδοχικές κρίσεις. Πέρα από το ευρωπαϊκό δίκαιο που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την εθνική μας νομοθεσία, θα ήθελα να εστιάσω στην ιδιαίτερη σημασία και αξία που έχει η κοινή αντιμετώπιση και πρόληψη φυσικών καταστροφών, η κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται ολοένα και εντονότερα ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία και αποφασιστικότητα στα πεδία αυτά.

Αφενός, γιατί συνεπάγονται οικονομικά και κοινωνικά βάρη που καμία χώρα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της, αφετέρου γιατί χρειάζεται να δώσουμε νέα πνοή στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που θα καταστήσει την Ένωση ακόμη πιο ισχυρή στην παγκόσμια κοινότητα. Η δυνατότητα που δίνεται στους Ευρωπαίους πολίτες να σπουδάζουν, να εργάζονται, να μετακινούνται ελεύθερα και να διαμένουν στα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Το ίδιο και οι πολιτικές όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», το Πρόγραμμα Erasmus, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και το πρόσφατο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όλα αυτά χρειάζονται να συνεχιστούν μέσα από ένα οραματικό και προοδευτικό πλαίσιο. Γι’αυτό καλούμε τους πολίτες στις 9 Ιουνίου να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ και την οικογένεια της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.