ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Πώς και με τι έγγραφα ψηφίζουμε

Ευρωεκλογές 2024: Πώς και με τι έγγραφα ψηφίζουμε
Eurokinissi

Λίγο έμεινε μέχρι την διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ημέρα που θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές. Oι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο έως το 2029. Στη χώρα μας, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της 9ης Ιουνίου.

Nα σημειωθεί, ότι δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν οι γεννηθέντες πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2007 που είναι:

  • Έλληνες πολίτες, ή
    πολίτες χώρας εντός ΕΕ με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα

Οι τρόποι για να ψηφίσετε, είναι

  • είτε δια ζώσης στο εκλογικό τμήμα όπου ανήκετε,
  • είτε με επιστολική ψήφο.

Το εκλογικό σας κέντρο βασίζεται στη διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, δείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, αν κάποιος θέλει να ψηφίσει ως ετεροδημότης, αν έχει κάνει αίτηση ετεροδημότη σε παλαιότερες εκλογές θα ψηφίσει στον τόπο που έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία, κατά την αίτηση ετεροδημότη. Ισχύει δηλαδή η παλιά αίτηση και δεν χρειάζεται να κάνει καινούργια. Αντίθετα, εάν θέλει να ψηφίσει και πάλι στην ιδιαίτερη πατρίδα του θα πρέπει να αιτηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου να διαγραφεί η αίτηση ετεροδημότη που έχουν κάνει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠΕΣ. Αντίστοιχα, εάν δεν έχει γίνει αίτηση ετεροδημότευσης οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα για νέα αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι όσοι ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με φυσική παρουσία θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.