ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως για τη διάρρηξη στο ΥΠΕΣ: Περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας της αστυνομίας

Κεραμέως για τη διάρρηξη στο ΥΠΕΣ: Περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας της αστυνομίας

Για όλους για όλα μίλησε το βράδυ της Μ. Δευτέρας η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως στο δελτίο ειδήσεων του Alpha

Καλεσμένη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Alpha ήταν το βράδυ της Μ. Δευτέρας η υπουργός Εσωτερικών όπου μίλησε για τη συμμετοχή των πολιτών στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, την διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και την διαρροή προσωπικών στοιχείων εκλογέων του εξωτερικού καθώς επίσης και για το 15% μπόνους προς τους δημόσιους υπαλλήλους που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η κ. Κεραμέως ξεκινώντας έκανε αναφορά στην πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή το περιστατικό της διάρρηξης στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. «Μιλάμε για ένα περιστατικό που καταγγέλθηκε την Παρασκευή και ερευνάται αυτή τη στιγμή από την Ελληνική Αστυνομία. Θεωρώ ότι η μόνη υπεύθυνη στάση είναι να περιμένουμε τα πορίσματα της Ελληνικής Αστυνομίας. Τηρήθηκαν αμέσως όλα τα πρωτόκολλα», τόνισε η κ. Κεραμέως σημειώνοντας παράλληλα: «απομονώθηκαν οι σχετικοί υπολογιστές. Έγινε έλεγχος από το τμήμα κυβερνοασφάλειας. Δεν έχει βρεθεί τίποτα για την ώρα και δεν έχω πληροφόρηση εν γένει ότι έχει βρεθεί κάτι, κάποιο στοιχείο που λείπει, οτιδήποτε. Αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας της Ελληνικής Αστυνομίας. Και, ξέρετε, μου προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση το πως κόμματα της αντιπολίτευσης σπεύδουν να χαρακτηρίσουν το γεγονός, να προβούν μάλιστα και σε βαρείς χαρακτηρισμούς, όταν είναι σε εξέλιξη μια έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ακολούθως η υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην διαρροή των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων του εξωτερικού υπογραμμίζοντας ότι «το υπουργείο Εσωτερικών έχει χορηγήσει εδώ και εβδομάδες ό,τι στοιχείο του έχει ζητηθεί. Άρα δεν υπάρχει καν τέτοιο ζητούμενο. Έχει απαντήσει στην Εισαγγελία, έχει απαντήσει στην Αρχή Προστασίας, έχουν προσκομιστεί όλα τα στοιχεία, έχει συνεργαστεί πλήρως και σε βάθος με τις αρμόδιες αρχές, άρα έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Έχουν σταλεί όλα. Ό,τι στοιχείο ζητήθηκε από τις αρχές έχει σταλεί. Μάλιστα τρεις έρευνες ήταν σε εξέλιξη. Η πρώτη, της μονάδας εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών, έχει ολοκληρωθεί, έχει κλείσει αυτός ο κύκλος και ήδη έχουμε και τα πρώτα ευρήματα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία μάλιστα συμπίπτει με τα πορίσματα των ελέγχων».

Η κα Κεραμέως, σχολίασε επίσης τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. «Η αντιπολίτευση ζητά παραιτήσεις υπουργών κάθε τρεις και λίγο, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε εδώ πέρα είναι ότι όλα αυτά που συζητάμε, δεν έχουν καμία σχέση με την εκλογική διαδικασία. Οι εκλογικές διαδικασίες γίνονται στη χώρα μας εδώ και πενήντα χρόνια με υποδειγματικό τρόπο, με εξαιρετική συνεργασία όλων των φορέων: υπουργείο Εσωτερικών, δήμοι, περιφέρειες, δικαστικοί, εκπρόσωποι της δικαστικής αρχής, εκπρόσωποι κομμάτων. Όλοι αυτοί συνεργάζονται και οι εκλογές γίνονται με υποδειγματικό τρόπο», εξήγησε, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια:

«Όλα αυτά που συζητάμε δεν έχουν καμία σχέση με εκλογική διαδικασία γιατί ο ψηφοφόρος πάει στην κάλπη, παίρνει τα στοιχεία από τον δικαστικό αντιπρόσωπο, παίρνει το υλικό, μπαίνει στην κάλπη, ψηφίζει, μπαίνει η ψήφος του μέσα στην κάλπη και μετά καταμετράται από τη δικαστική αρχή. Άρα, λοιπόν, όλα αυτά που συζητάμε δεν έχουν καμία σχέση. Και, ξέρετε, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι με μια ελαφρότητα – θα έλεγα – τα κόμματα σπεύδουν να σπείρουνε υποψίες γύρω από την εκλογική διαδικασία, ενώ δεν έχουν καμία σχέση αυτά που συζητάμε με την εκλογική διαδικασία».

Η υπουργός Εσωτερικών αναφορικά με την εξέλιξη της έρευνας για τη διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών τονίζοντας: «Εμείς είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θέλουμε να χυθεί άπλετο φως. Την πρώτη εργάσιμη μέρα διατάξαμε – από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό – έλεγχο εσωτερικό στο να δούμε την επάρκεια της ασφάλειας των συστημάτων. Παράλληλα, διατάχθηκε έλεγχος από τη Δικαιοσύνη και από την Αρχή Προστασίας. Το υπουργείο Εσωτερικών ολοκλήρωσε πρώτο την έρευνα αυτή, την έρευνα εσωτερικού ελέγχου και – δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες του πορίσματος, που αποτελούν μέρος της δικογραφίας και έχουν κατατεθεί αμέσως στην αρμόδια εισαγγελία και στην Αρχή Προστασίας – αλλά εντοπίστηκε στο χρονικό διάστημα Μαϊου – Ιουνίου 2023, πριν από τις βουλευτικές εκλογές, μια μη θεσμικά προβλεπόμενη διακίνηση. Μια, δηλαδή, μεταφορά δεδομένων εντός του υπουργείου, η οποία εγείρει κάποια ερωτηματικά. Αυτό οφείλαμε να το κάνουμε, είπαμε όλα στο φως. Βρέθηκαν αυτά τα ίχνη, το καταθέσαμε αμέσως στις αρμόδιες αρχές και θα περιμένουμε τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έκανε αναφορά και στο ενδεχόμενο καταλογισμό ευθυνών και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου λέγοντας πως: «το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου προτείνει πειθαρχικές ενέργειες, οι οποίες έχουν ήδη αναληφθεί. Και μάλιστα έχει προτείνει και μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κάτι στο οποίο πιστεύω πάρα πολύ. Αν κάτι γεννά αυτή η ιστορία ακόμη περισσότερο, είναι την ανάγκη να ενισχύσουμε έτι περαιτέρω μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Κι αυτό είναι κάτι που έχουμε αναλάβει. Έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο προσωπικά δεδομένα».

Αναφορικά με το μπόνους της τάξης του 15% για τους δημόσιους υπαλλήλους που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση η υπουργό Εσωτερικών δήλωσε: «Είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας στο δημόσιο. Εμείς θέλουμε ένα καλύτερο δημόσιο. Θέλουμε να επιβραβεύσουμε τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους», σημειώνοντας επίσης πως «για εμάς δεν είναι όλοι ίσοι κι όμοιοι. Όποιος καταβάλλει κάποια επιπλέον προσπάθεια πρέπει να αμείβεται γι’ αυτό. Άρα, πρέπει να εισάγουμε υγιή κίνητρα στο δημόσιο, το οποίο κάναμε σήμερα με το νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε».

Τέλος, η κ. Κεραμέως σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε: «ξέρετε, δεν μπορώ να μην κάνω ένα σχόλιο γι’ αυτό που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος πρώτα απ΄ όλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για προεκλογικό πριμ, ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος κάτω από το λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ έταξε 13ο και 14ο μισθό. Σημειωτεόν, πόσο κοστίζει αυτό; 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δεν μας είπε που θα τα βρει».

Δείτε το βίντεο από το βραδινό δελτίο ειδήσεων του Alpha: