Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις - Ανακοινώθηκαν όλα τα εκλογικά κέντρα

Το υπουργείο Εσωτερικών ενεργοποίησε την επικαιροποιημένη πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου
Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις - Ανακοινώθηκαν όλα τα εκλογικά κέντρα
Αρχείου - Eurokinissi
2'

Σε δύο εβδομάδες ανοίγουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενεργοποιήσει την πλατφόρμα του «Μάθε πού ψηφίζεις».

Μέσω της εν λόγω πλατφόρμας οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το ακριβές σημείο στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν αλλάξει τα εκλογικά κέντρα.

Έτσι λοιπόν, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη διάθεση των επικαιροποιημένων στοιχείων ενόψει 9ης Ιουνίου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Παρασκευή (24/05) υπάρχει η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να δουν το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν με βάση την διεύθυνση κατοικίας.

Η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι 29/02/2024 και μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι 30/4/2024.

Ο κάλπες στις 9 Ιουνίου ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος των εκλογών.

Συγκεκριμένα, όσοι/ες έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2007, είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Οι πολίτες για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους πρέπει να φέρουν την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης, για τον απαραίτητο έλεγχο. Επιπλέον, μπορεί να γίνει και χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από το gov.gr.

Από τη χώρα μας θα εκλεγούν συνολικά 21 ευρωβουλευτές (720 στο σύνολο). Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό τουλάχιστον 3% για να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Μέχρι πότε επιστρέφω την επιστολική ψήφο;

-Ελλάδα: Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

-Εξωτερικό: Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Πώς θα ξέρω ότι ο φάκελος έχει φτάσει;

Θα σταλεί επιβεβαίωση έως Σάββατο 8 Ιουνίου 2024, ώρα 17:00

Αν δεν λάβω μήνυμα;

Με φυσική παρουσία Κυριακή 9 Ιουνίου, 11:00 – 19:00

Πώς θα μάθω το εκλογικό τμήμα;

Στο gov.gr «Μάθε που ψηφίζεις»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή