Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις - Τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες

Το υπουργείο Εσωτερικών ενεργοποίησε την επικαιροποιημένη πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου
Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού ψηφίζεις - Τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες
Αρχείου - Eurokinissi
2'

Σε δέκα ημέρες ανοίγουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενεργοποιήσει την πλατφόρμα του «Μάθε πού ψηφίζεις» μέσω του gov.gr

Μέσω της εν λόγω πλατφόρμας οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το ακριβές σημείο στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν αλλάξει τα εκλογικά κέντρα.

Έτσι λοιπόν, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη διάθεση των επικαιροποιημένων στοιχείων ενόψει 9ης Ιουνίου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Παρασκευή (24/05) υπάρχει η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να δουν το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν με βάση την διεύθυνση κατοικίας.

Η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι 29/02/2024 και μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι 30/4/2024.

Δείτε ΕΔΩ πού ψηφίζετε

Ο κάλπες στις 9 Ιουνίου ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος των εκλογών.

Συγκεκριμένα, όσοι/ες έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2007, είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Οι πολίτες για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους πρέπει να φέρουν την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης, για τον απαραίτητο έλεγχο. Επιπλέον, μπορεί να γίνει και χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από το gov.gr.

Από τη χώρα μας θα εκλεγούν συνολικά 21 ευρωβουλευτές (720 στο σύνολο). Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό τουλάχιστον 3% για να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή