ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλειδώνει» η συμφωνία για τρικομματική κυβέρνηση

«Κλειδώνει» η συμφωνία για τρικομματική κυβέρνηση

Συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη για να βρεθεί η χρυσή τομή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ξεκινούν σήμερα νέο γύρο διαβουλεύσεων, με στόχο να η καμφθούν τα εμπόδια και να σχηματιστεί ακόμη και σήμερα νέα κυβέρνηση.

Στις 10:00 το πρωί έγινε η συνάντηση των κ.κ. Ε. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα συναντηθεί εκ νέου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Από τις επαφές που είχε χθες ο κ. Σαμαράς, αφού παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή, διεφάνη ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ άκαρπες ήταν οι συναντήσεις με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Κουβέλη έγινε σε καλό κλίμα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να χαρακτηρίζει εποικοδομητική τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι η επαφές θα συνεχιστούν και σήμερα.

Σε θετικό κλίμα και η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο, καθώς οι δύο πλευρές συμφωνούν στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

«Με τον κ. Βενιζέλο μείναμε σύμφωνοι ότι εντός της προθεσμίας της διερευνητικής εντολής που έχω λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα έχουν και νέες επαφές.

Να ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συμφωνούν στα βασικά

Οι Α. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, κατέληξαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο βασικό πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Κατ’ αρχήν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, το οποίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο Α. Σαμαράς. Οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έθεσαν καν θέμα για τη θέση του πρωθυπουργού, σεβόμενοι το αποτέλεσμα των εκλογών και την πρώτη θέση που κατέλαβε η ΝΔ.

Κοινός στόχος και των τριών πλευρών, είναι να πάει η νέα κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής και να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι βιώσιμη, προκειμένου να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί, με ορίζοντα ακόμη και την τετραετία.

Και τα τρία κόμματα εμφανίζονται να συμφωνούν στην ανάγκη τροποποιήσεων του προγράμματος. Ο κ. Σαμαράς φρόντισε να επισημάνει σε δηλώσεις του ότι η βελτίωση των όρων του Μνημονίου αποτελεί προτεραιότητά του, απαντώντας έτσι και στον Α. Τσίπρα που κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι ξέχασε μετά τις εκλογές τον όρο επαναδιαπραγμάτευση.

Διαβάστε επίσης:

Κουβέλης: Προτάσσονται τα προγραμματικά ζητήματα

Βενιζέλος: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης

Μιχελάκης: Υπάρχουν συγκλίσεις

Ποιοι θα αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια