ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι έβγαλαν το κοστούμι του υπουργού

Ποιοι έβγαλαν το κοστούμι του υπουργού

Τα ονόματα, τα χαρτοφυλάκια, το παρασκήνιο και… οι καραμπόλες

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους τα κομματικά επιτελεία σχετικά με τα ονόματα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα δεκάδες ονόματα παρελαύνουν από τα πολιτικά πηγαδάκια, ενώ πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν το τηλέφωνο από τον κ. Αντώνη Σαμαρά για να αναλάβουν υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Το μόνο που είναι σίγουρο και αδιαπραγμάτευτο αυτή τη στιγμή είναι η θέση του πρωθυπουργού, την οποία αναλαμβάνει φυσικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αυτό που επίσης διαρρέεται είναι ότι το υπουργικό Συμβούλιο θα είναι ολιγομελές, θα έχει δηλαδή μέχρι 15 υπουργούς και 20 υφυπουργούς, με τον Αντώνη Σαμαρά να είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε εκπλήξεις αναφορικά με τα ονόματα.

«Θα εκπλαγείτε», διαμηνύουν στου δημοσιογράφους στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.

Στη θέση των αντιπροέδρων όπως όλα δείχνουν θα καθίσουν ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Φ. Κουβέλης, με στόχο μια μακρόπνοη κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός διετούς προγράμματος διαχείρισης των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το Μνημόνιο για την υπέρβαση της κρίσης.

Τα περισσότερα σενάρια ακούγονται για το υπουργείο Οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς σκέφτεται να κρατήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του κρισιμότερου υπουργείου, με υφυπουργούς τον κ. Γιάννη Μουρμούρα, ή τον κ. Βασίλη Ράπανο.

Αν τελικά δεν επιλέξει να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών, τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση αυτή είναι ακόμη του κ. Κ. Χατζιδάκη, του κ. Β. Ράπανου ή ακόμη και του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζανιά. Δεν αποκλείεται η συμμετοχή σε ρόλο υφυπουργών των κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Νότη Μηταράκη.

Το όνομα του Κ. Χατζηδάκη «παίζει» όμως και για το Υπουργείο Ανάπτυξης, για το οποίο ακούγεται και εκείνο του κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Πρόεδρος της Βουλής εικάζεται ότι θα είναι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, εκτός αν θελήσει ο ίδιος να κρατήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί και ο κ. Βύρων Πολύδωρας.

Το όνομα του αντιπροέδρου της ΝΔ ακούγεται και για το υπουργείο Εξωτερικών, αν και ενδέχεται να αξιοποιηθεί εκεί ο κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος όμως έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική. Ακούγεται επίσης η πιθανότητα να αξιοποιηθεί ο κ. Γιάννης Βαληνάκης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει ο δικαστικός και βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στο υπουργείο Εργασίας, αν τελικά το κρατήσει η ΝΔ, ακούγεται το όνομα του κ. Νίκου. Νικολόπουλου, ενώ δεν αποκλείεται στη θέση του υφυπουργού να καθίσει ο κ. Νότης Μηταράκης.

Οι εξωκοινοβουλευτικοί

Εξωκοινοβουλευτικά στελέχη τα οποία μετέχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν αποκλείεται να είναι και στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Πρόκειται για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον υπουργό Εργασίας, Αντώνη Ρουπακιώτη, αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη. Στο τελευταίο υπουργείο ακούγεται και το όνομα του κ. Β. Μεϊμαράκη.

Αν ο κ. Σαμαράς υλοποιήσει την υπόσχεσή του για επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας τότε ενδέχεται να τοποθετήσει εκεί τον κ. Αλέξανδρου Τουρκολιά, στελέχους της Εθνικής Τράπεζας, ενώ δεν αποκλείεται για υφυπουργός να τοποθετηθεί ο κ. Α. Γεωργιάδης, αν τελικά δεν έχει αντίρρηση η ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις ώστε στο νέο ΥΕΝ να ενταχθεί και ο τομέας του Τουρισμού.

Σίγουρη θεωρείται και η θέση της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του κ. Κ. Αρβανιτόπουλου ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου. Για το συγκεκριμένο υπουργείο ακούγεται και το όνομα του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου.

Υπουργικό χαρτοφυλάκιο αναμένεται να αποκτήσει για πρώτη φορά και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεχομένως το υπουργείο Περιβάλλοντος, αν τελικά δεν σημειωθεί κάποια άλλη εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Γιάννης Μανιάτης θα μπορούσε να συνεχίσει το σημαντικό έργο που ξεκίνησε στο υπουργείο Περιβάλλοντος.