ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ευ. Βενιζέλος και «κορυφαίοι»στα χαρακώματα

ΠΑΣΟΚ: Ευ. Βενιζέλος και «κορυφαίοι»στα χαρακώματα

Πόλεμος χαρακωμάτων στην Ιπποκράτους

Τα βάσανα του άλλοτε –έως και πρόσφατα- κραταιού ΠΑΣΟΚ μόλις άρχισαν, μετά και τις εκλογές της 17ης Ιουνίου που έριξαν σε νέα ιστορικά χαμηλά το Κίνημα που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου

Η ρήξη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τον τρόπο συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Στην πραγματικότητα και ενόψει εξελίξεων σοβαρότατων στο εσωκομματικό πεδίο, φαίνεται ότι διαμορφώνεται μια ομάδα στελεχών που αντιτίθεται και θα αντιταχθεί στις βασικές επιλογές του νέου πρόεδρου του Κινήματος.

Αυτή η ομάδα προς το παρόν εκφράζεται απ’ τους κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο (έως και πρόσφατα στενό σύμμαχο του Βενιζέλου), Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Θεόδωρο Πάγκαλο, αλλά και στελέχη τα οποία ανήκαν μέχρι πριν από λίγους μήνες στο περιβάλλον Βενιζέλου.

Βέβαια προς το παρόν ο νέος αρχηγός έχει κερδίσει τους πρώτους γύρους αυτής της εσωκομματικής αναμέτρησης. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει την ίδια τύχη στις μάχες που έρχονται.

Οι συμπεριφορές

Είναι χαρακτηριστικό, ότι αυτή τη στιγμή απ’ τα πρωτοκλασάτα στελέχη έχει την στήριξη των κ.κ. Κ. Σκανδαλίδη και Μ. Ανδρουλάκη, ενώ ο κ. Δημ. Ρέππας έχει αποστασιοποιηθεί την τελευταία περίοδο απ’ τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Απ’ την άλλη ο κ. Χρήστος Παπουτσής έχει επίσης εξαφανιστεί, ο τελευταίος γραμματέας κ. Μιχάλης Καρχιμάκης δηλώνει αδιάφορος και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου διαλογίζεται μεταξύ κανό (και λόγω εποχής…) και βολών ενάντια στο Βενιζέλο, μέχρι στιγμής…

Οπωσδήποτε το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, για την οριοθέτηση των εσωκομματικών μετώπων και στρατοπέδων.

Αλλά τα όσα συνέβησαν την Τρίτη στην Ιπποκράτους (απ’ όπου το ΠΑΣΟΚ μετακομίζει σύντομα, λόγω σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων…) είναι χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί εσωκομματικά.

Συγκεκριμένα στη σκληρότατη ρήξη μεταξύ των κυρίων Βενιζέλου –Σκανδαλίδη - Ανδρουλάκη απ’ τη μια και των κυρίων Λοβέρδου-Χρυσοχοϊδη - Ευθυμίου απ’ την άλλη, για το αν το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη ή τεχνοκράτες, ακούστηκαν και πολύ βαριές εκφράσεις.

Οι έντονοι διάλογοι

Σε κάποια στιγμή ο Μ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στο Μιχ. Χρυσοχοϊδη ο οποίος επέμενε να συμμετέχουν στην κυβέρνηση επιτυχημένοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, του είπε:

- Μη μου πεις ότι εσύ θεωρείς πετυχημένο και τον εαυτό σου, δεν είσαι πετυχημένος!

Επίσης, μετά τη θυελλώδη σύσκεψη, στελέχη του επιτελείου του Βενιζέλου τόνιζαν σε δημοσιογράφους:

- Τον Αντρέα (Λοβέρδο) και τον Μιχάλη (Χρυσοχοΐδη) τους έχουμε ικανούς να πάνε να διαπραγματευτούν μόνοι τους με τον Σαμαρά για να γίνουν υπουργοί του!

Ε, μετά απ’ όλα αυτά τα μαχαιρώματα, βγήκε ο κ. Βενιζέλος και ισχυρίστηκε ότι… αποφάσισαν ομόφωνα!