ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι είναι οι τεχνοκράτες της νέας κυβέρνησης

Ποιοι είναι οι τεχνοκράτες της νέας κυβέρνησης

Ένα ευέλικτο σχήμα με έμπειρα στελέχη, αλλά και νέα πρόσωπα-τεχνοκράτες που μάλιστακαταλαμβάνουν υπουργεία με αυξημένες απαιτήσεις,είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Υφυπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών ορίστηκε ο Δημήτρης Κούρκουλας, τεχνοκράτης από τις Βρυξέλλες, αφού για πολλά χρόνια εργαζόταν από διάφορα πόστα στην Κομισιόν, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Δίκαιο.

Μετά το βέτο που άσκησε ο Φώτης Κουβέλης για τον Κώστα Τζαβάρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη θέση αναλαμβάνει ο Αντώνης Ρουπακιώτης, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και υπηρεσιακός Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Κυβέρνηση Πικραμμένου.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Βασίλης Ράπανος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας από τα τέλη του 2009. Αν και δεν είναι τραπεζίτης καριέρας, όπως συνηθίζουν να λένε στην αγορά, αλλά κρατικός λειτουργός.

Ο Αντώνης Μανιτάκης αναλαμβάνει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ύστερα από πρόταση του Φώτη Κουβέλη, επίσης τεχνοκράτης, διαπρεπής καθηγητής Συνταγματικού δικαίου και υπηρεσιακός Yπουργός Eσωτερικών στην κυβέρνηση Πικραμμένου.

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος θα βρεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, φαίνεται ότι αποτελεί απόφαση του κ Βενιζέλου. Ο καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ, από όπου πήρε διδακτορικό το 1974. Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και το 1979 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στο τμήμα τοπογράφων μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Ο Aθανάσιος Τσαυτάρης, που ορίστηκε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ήταν στο επικρατείας ΠΑΣΟΚ, φοίτησε στο Α.Π.Θ., καθώς και σε πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. Κατά την διάρκεια των πολυετών μεταπτυχιακών σπουδών του απέκτησε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα Master και δύο διδακτορικά διπλώματα. Εργάστηκε στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Το 1984 εξελέγη καθηγητής και στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης, προτίμησε όμως τη θέση του καθηγητή Γενετικής στο Α.Π.Θ όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού αναλαμβάνει υφυπουργός ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986) και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος (DEA) Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Poitiers (Γαλλία). Υπήρξε εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωπος της Ελλάδας κατά την περίοδο 2000-2004 για θέματα ευρωπαϊκής διαπανεπιστημιακής συνεργασίας.

Τέλος, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου ορίστηκε Υφυπουργός ο Γιώργος Βερνίκος, φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, από το χώρο των εφοπλιστών.

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι νέοι υπουργοί