ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προτεραιότητες των νέων υπουργών

Οι προτεραιότητες των νέων υπουργών

Τα καθήκοντά τους ανέλαβαν οι περισσότεροι υπουργοί της νέας κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση των τελετών παράδοσης-παραλαβής.

Τα μέλη του υπουργικού σχήματος αναφέρθηκαν στους στόχους που έχουν θέσει για το επόμενο διάστημα, που είναι πολύ κρίσιμο για τη χώρα.

«Ασπίδα κατά της ανεργίας»

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης προέταξε τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ενώ προανήγγειλε ότι θα επιχειρήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις αλλά και η εναρμόνιση των συλλογικών συμβάσεων και των μισθών με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Άμεσος στόχος μας είναι να υψώσουμε μια ασπίδα κατά της ανεργίας και της φτώχειας, γιατί απέναντί μας έχουμε τεράστιες υποχρεώσεις και εκκρεμότητες προς τον κόσμο του μόχθου και της εργασίας, προς τους συνταξιούχους μας και προς τους 1,2 εκατομμύρια άνεργους» τόνισε από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Εργασίας κ. Νίκος Νικολόπουλος, ενώ ο απερχόμενος κ. Αντώνης Ρουπακιώτης προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική.

«Η Ελλάδα να βρει το κύρος και τη θέση της»

Για την ανάγκη να υπάρξει αποκατάσταση και ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας έκανε λόγο ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, κ. Πέτρος Μολυβιάτης.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έθεσε ως στόχο να ξαναβρεί η χώρα το κύρος και τη θέση που της αρμόζει, θέτοντας ως προϋπόθεση για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού τη δημιουργία εθνικού μετώπου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων και του λαού.

«Ειρήνη, ασφάλεια, σχέσεις καλής γειτονίας»

Η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε κρίση εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας, τόνισε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, θέτοντας ως στόχο «να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε στο διηνεκές την ειρήνη, την ασφάλεια και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Οι στόχοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών

Στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων στις ΔΕΚΟ και σε άλλα σημαντικά έργα αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στόχος είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, προϋπόθεση της οποίας είναι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. «Δεν υποσχόμαστε θαύματα αλλά ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», συμπλήρωσε.

«Σύγχρονη πολιτεία»

Στο δίπτυχο σύγχρονη πολιτεία και ισχυρή αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, που έθεσε ως ζητούμενο «να εναρμονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο για ιθαγένεια και λαθρομετανάστευση με το ευρωπαϊκό, ώστε η χώρα να πάψει να είναι αποθήκη ψυχών».

«Φρουροί της ουσίας του πολιτεύματος»

«Οι γυναίκες και οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας θα σταθούν συνταγματικοί φρουροί όχι μόνο της ασφάλειας και καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και της ουσίας του πολιτεύματος», υπογράμμισε ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας διαμηνύοντας ότι «η υποκατάσταση των σωμάτων ασφαλείας, του έργου τους, δεν προβλέπεται ούτε από το δικαιικό ούτε από το αξιακό μας σύστημα».

«Αγαστή συνεργασία»

Την σκληρή δουλειά και την αγαστή συνεργασία των εταίρων στο χώρο της Υγείας προέταξε ο νέος υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, που διαβεβαίωσε ότι η νέα πολιτική ηγεσία θα παλέψει με ευθύτητα, ειλικρίνεια, χωρίς κομματικές διακρίσεις, και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου.

«Λύσεις για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης»

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης χαρακτήρισε «απόλυτη επιλογή του την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο», ενώ έθεσε ως στόχο να υπάρξουν λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της Δικαιοσύνης. Ειδάλλως, ανέφερε, ο ίδιος δεν θα ήθελε να παραμείνει στο υπουργείο.

«Τόνωση του τουριστικού μοντέλου»

Την εκπόνηση σχεδίου άμεσης ενεργοποίησης που θα ανανεώσει το τουριστικό μοντέλο της χώρας προανήγγειλε η νέα υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία αναφέρθηκε και στην αυτονόμηση του υπουργείου, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την ενίσχυση του ΑΕΠ, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.