ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενδεκάδα Τσίπρα που θα «μαρκάρει» την κυβέρνηση

Η ενδεκάδα Τσίπρα που θα «μαρκάρει» την κυβέρνηση

Αντιπολίτευση με όρους ποδοσφαιρικούς ετοιμάζεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας «στενό μαρκάρισμα’ στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει «σκιώδη κυβέρνηση» με πολλά ονόματα να πέφτουν στο τραπέζι των συνομιλιών για να αναλάβουν κάποιο ρόλο.

Δρίτσας, Μητρόπουλος, Κουράκης, Δούρου και Σακοράφα είναι μερικά από τα ονόματα που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αναλάβουν σημαντικό ρόλο στη «σκιώδη» κυβέρνηση Τσίπρα.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου αναμένεται να προστεθούν και τα θέματα Ναυτιλίας, πιθανότατα θα αναλάβει να συντονίσει ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο οποίος συμμετείχε εκ μέρους του κόμματός του και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Για τα θέματα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού προορίζεται ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αντώνης Κουράκης, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, παιδίατρος.

Για το κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα της κ. Ρένας Δούρου η οποία άλλωστε έχει επιφορτιστεί με τον τομέα αυτόν και στο επίπεδο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, της οποίας είναι μέλος.

Για τα θέματα των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να οριστεί η κ. Σοφία Σακοράφα, ενώ βέβαιο θεωρείται πως η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου θα αναλάβει τα θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο έμπειρος εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος πιθανόν να αναλάβει τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, ενώ το όνομά του ακούγεται και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Για τον τομέα του υπουργείου Υγείας το επικρατέστερο όνομα είναι εκείνο του Μιχάλη Κριτσωτάκη, ο οποίος διαχειρίστηκε τα θέματα αυτά και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία του.

«Σκιώδης υπουργός» Αγροτικής Ανάπτυξης πιθανολογείται ότι θα είναι η αρμόδια επί σειρά ετών για τα θέματα αυτά Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.

Τον ευαίσθητο χώρο του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας αναμένεται να αναλάβει η οικονομολόγος Ηρώ Διώτη, η οποία έχει ασχοληθεί με τα θέματα αυτά ως βουλευτής από το 2009 που εξελέγη για πρώτη φορά.

Για το κρισιμότερο υπουργείο, αυτό των Οικονομικών, προορίζεται πιθανότατα ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, αν και ανέλαβε τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής. Το επόμενο σενάριο κάνει λόγο για «σκιώδη υπουργό» τον κ. Γιώργο Σταθάκη καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στην Κρήτη.

Από την άλλη τα ονόματα των κκ. Παπαδημούλη και Λαφαζάνη που ανέλαβαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ακούγονταν για να αναλάβουν το υπουργείο Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας – Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων.

Τώρα το πιθανότερο σενάριο, φέρνει τη βουλευτής Επικρατείας κυρία Θεανώ Φωτίου, να αναλαμβάνει τον τομέα της Ανάπτυξης.