ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα συζητήσει ο Σαμαράς με Βενιζέλο και Κουβέλη

Τι θα συζητήσει ο Σαμαράς με Βενιζέλο και Κουβέλη

Δύο διαδοχικές συναντήσεις θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να προετοιμαστεί για την έλευση της τρόικας.

Η πρώτη θα γίνει σε λίγη ώρα με το οικονομικό επιτελείο, μετά τη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Η δεύτερη θα γίνει με τους πολιτικούς αρχηγούς, δηλαδή τους κκ Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ώστε να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαχείρισης των θεμάτων που προκύπτουν ενόψει της επαναδιαπραγμάτευσης.

Αντικειμενικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα προωθηθεί άμεσα και θα αφορά στα «φιλέτα» του Δημοσίου που είναι η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ και ο ΟΣΕ.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να παρουσιάσει στην τρόικα ένα ρεαλιστικό πλάνο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την επιμήκυνση του προγράμματος αποπληρωμής των δανειστών.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη να συμφωνήσουν σε μια κοινώς αποδεκτή καταγραφή της δημοσιονομικής κατάστασης, γεγονός το οποίο αποτελεί την πρώτη κίνηση για την επαναδιαπραγμάτευση και την έναρξη συζητήσεων, τόσο με την τρόικα όσο και με τους δανειστές.

Η ενέργεια αυτή θα γίνει για να προληφθούν όλοι οι πιθανοί έλεγχοι από την τρόικα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει ότι η τρόικα θα ζητήσει στοιχεία βάσει των οποίων θα αξιολογήσει την εφαρμογή του προγράμματος κατά τη διάρκεια της παρατεταμένη προεκλογικής περιόδου.

Αυτό είναι το πλαίσιο από το οποίο θα εξαρτηθεί ο σχεδιασμός της δεύτερης αποστολής που θα κάνει κλιμάκιο της τρόικας ώστε να συμφωνηθεί η αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαφωνούν με την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση περί απροθυμίας για αναδιαπραγμάτευση.

Τώρα η τρόικα θα αξιολογήσει τις ενέργειες που έγιναν και θα προγραμματίσει τις επόμενες δόσεις του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, ενώ αναμένεται να υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση όσον αφορά στο υπόλοιπο της δόσης του Μαΐου ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά και το πρόγραμμα καταβολής των επόμενων δόσεων που προβλέπονται από το Μνημόνιο.

Η δόση του Ιουνίου φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ και θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ η δόση του Αυγούστου θα φτάσει τα 49 δισ. ευρώ με κονδύλια που θα προέλθουν από τον EFSF και το ΔΝΤ.