ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινήσεις τακτικής από τον Α. Σαμαρά ενόψει τρόικας

Κινήσεις τακτικής από τον Α. Σαμαρά ενόψει τρόικας

Το σχέδιο του πρωθυπουργού για να πείσει τους δανειστές και ο ρόλος Βενιζέλου και Κουβέλη

Να πείσει την τρόικα για την αποφασιστικότητα της να τηρήσει τους στόχους του μνημονίου αλλά και να διεκδικήσει την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση στις συναντήσεις που θα έχει με τους δανειστές.

Οι επικεφαλείς της τρόικας φτάνουν σήμερα στην Αθήνα και μεταφέρουν στις βαλίτσες τους μηνύματα προς την Αθήνα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τήρηση των δεσμεύσεων.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την κατ’ οίκον νοσηλεία του έχοντας στους φακέλους του εναλλακτικές λύσεις που θα προτείνει στους δανειστές.

Σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων που αρχίζουν στη Βουλή την Παρασκευή το απόγευμα.

Αντικειμενικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα προωθηθεί άμεσα και θα αφορά στα «φιλέτα» του Δημοσίου που είναι η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ και ο ΟΣΕ.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να παρουσιάσει στην τρόικα ένα ρεαλιστικό πλάνο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την επιμήκυνση του προγράμματος αποπληρωμής των δανειστών.

Βήμα – Βήμα και προσεκτικές κινήσεις

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει βεβιασμένες κινήσεις που θα δυσαρεστήσουν τους τροϊκανούς, αλλά βήμα βήμα θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα και να πετύχει την πολυπόθητη αναδιαπραγμάτευση.

Πρώτα εκτελούμε, μετά διεκδικούμε είναι το σχέδιο με το οποίο κινείται η κυβέρνηση ακολουθώντας την τακτική step by step.

Η ταχεία προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η εμπλοκή ιδιωτών στη λειτουργία των ΔΕΚΟ αλλά και οι συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες η πλευρά του ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει αλλαγές στο Μνημόνιο 2 αν η ελληνική πλευρά πείσει για τη σοβαρότητα των προθέσεών της να υλοποιήσει βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Κοινή γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη

Μπορεί οι βασικές γραμμές των προγραμματικών δηλώσεων να μην έχουν ακόμα χαραχθεί, ωστόσο οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει να κρατήσουν μια κοινή στάση κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σκοπεύουν να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαχείρισης των θεμάτων που προκύπτουν ενόψει της επαναδιαπραγμάτευσης.