ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας συγκροτεί «σκιώδη» Κυβερνητική Επιτροπή

Ο Τσίπρας συγκροτεί «σκιώδη» Κυβερνητική Επιτροπή

Μετά τη «σκιώδη» κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στη συγκρότηση του κορυφαίου αντιπολιτευτικού οργάνου στη Βουλή

Σε φάση αναδιοργάνωσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του κ. Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει την άσκηση «δομικής» αντιπολίτευσης, ήδη από τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης.

Πέραν της «σκιώδους» κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας προτίθεται να συγκροτήσει «σκιώδη» κυβερνητική επιτροπή, ένα ολιγομελές όργανο (πέντε ή επτά ατόμων), με προεδρεύοντα τον ίδιο. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα αποτελεί το κορυφαίο όργανο άσκησης αντιπολίτευσης, ενώ η ολιγάριθμη σύνθεσή της θα δίνει τη δυνατότητα τακτικών συνεδριάσεων.

Πάντως, στη «σκιώδη» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ρόλος του κ. Αλέξη Μητρόπουλου είναι κομβικός, αφού ανέλαβε συντονιστής της Επιτροπής Παρακολούθησης του Μνημονίου και Νομοθετικού Έργου. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, ενώ μέλη της είναι οι κ.κ. Γ. Δραγασάκης, Δ. Στρατούλης και η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Επίσης, ο κ. Μητρόπουλος θα αναλάβει και τον τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ως αντικείμενο έχει μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ ο κ. Στρατούλης αναλαμβάνει τον τομέα Εργασίας.

Επίσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίστηκε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, «σκιώδης υπουργός» Προστασίας του Πολίτη ο κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, ενώ «σκιώδης υπουργός» Εσωτερικών η κ. Σοφία Σακοράφα. Η τοποθέτηση των τριών «πασοκογενών» στελεχών, αποδεικνύει τη βούληση του κ. Τσίπρα να συνεχίσει το άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Στο οικονομικό επιτελείο, τον κορυφαίο ρόλο θα παίξουν οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλωτός και Γιώργος Σταθάκης, με τον πρώτο να αναλαμβάνει «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών και το δεύτερο Ανάπτυξης.

Συμμετοχή στη «σκιώδη» κυβέρνηση θα έχουν και νέοι βουλευτές, όπως η κ. Ρένα Δούρου (Εξωτερικών), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Δικαιοσύνης) και Ηρώ Διώτη (Περιβάλλοντος).

Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΟ που συνεδρίασε χθες οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναλαμβάνουν επίσης τις εξής Επιτροπές:

Ο Π. Κουρουμπλής τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και την Μορφωτικών Υποθέσεων.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την Οικονομικών Υποθέσεων και την Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης την Παραγωγής και Εμπορίου και την Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.