ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύντομα πράξη η ρύθμιση των δανείων όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός

Σύντομα πράξη η ρύθμιση των δανείων όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός

Άμεσα δρομολογούνται οι εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις για την επιμήκυνση των δανείων.

Η ρύθμιση των δανείων αναμένεται να αποτελέσει μία από τις βασικές δράσεις της κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν και μία από τις πρώτες. Ένα σενάριο είναι να επιτευχθεί συμφωνία με τις τράπεζες, αν δεν συμβεί αυτό όμως θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση. Από τις πρώτες επαφές που έχουν γίνει εκτιμάται, ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά στη ρύθμιση των δανείων.

Πιο αναλυτικά, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν, ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, δηλαδή μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα έχει καταρτιστεί και το σχέδιο επιμήκυνσης των δανείων. Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν, το πρόγραμμα που φέρεται να έχει καταθέσει προς τις διοικήσεις των τραπεζών η κυβέρνηση, περιλαμβάνει ρύθμιση κατά την οποία, οι δόσεις των δανείων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% του συνολικού εισοδήματος που δηλώνει ο δανειολήπτης. Με αυτόν τον τρόπο η αποπληρωμή του δανείου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 60 χρόνια.

Η ρύθμιση θα ισχύσει και για τα δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί. Αυτό είναι το ένα σκέλος της ρύθμισης, ενώ το άλλο αφορά τους ανέργους που έχουν συνάψει δάνεια. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να παγώσει η αποπληρωμή των δανείων για ένα χρονικό διάστημα, όπως και οι πλειστηριασμοί και να βρεθεί ένα άλλο μοντέλο αποπληρωμής στο μέλλον.