ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΥΣΕΑ και το δίλημμα του Παναγιωτόπουλου

Το ΚΥΣΕΑ και το δίλημμα του Παναγιωτόπουλου

Από την ώρα που πάτησε το πόδι του στο ελληνικό Πεντάγωνο ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έχει ξεχάσει τις προσωπικές στιγμές και την ξεκούραση.

Όπως μαθαίνουμε από πολύ έγκυρες πηγές, το πρώτο πράγμα που ήθελε να μάθει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης είναι οι υποχρεώσεις του χαρτοφυλακίου του ως προς τις δεσμεύσεις έναντι της τρόικας.

Και δεν φτάνει αυτό. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η έναρξη των κρίσεων στην Αστυνομία κι αύριο στο Λιμενικό, ο υπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει άλλο ένα μεγάλο θέμα. Πρόκειται για την πιθανότητα σύγκλισης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ώστε να δρομολογηθούν κρίσεις και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κι όταν λέμε για πρόβλημα ας δούμε τι έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Παναγιωτόπουλος:

  1. Στρατιωτικοί αναλυτές λένε πάντως ότι στο παρασκήνιο διεξάγεται «πόλεμος» ενδιαφερομένων και οι κομματικοί «στρατοί» ζητούν αλλαγές και καρατομήσεις, ως συνήθως. Το θέμα είναι ότι κανείς δεν ασχολείται με την ουσία, δηλαδή την πολιτική αβεβαιότητα και τις συνέπειές της στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουν δίκιο ορισμένοι αξιωματικοί που θεωρούν εγκληματική πρακτική την επιλογή αδύναμων και βραχύβιων ηγεσιών.
  2. Την ίδια στιγμή υπάρχει κινητοποίηση των αποστράτων, οι οποίοι έχουν αρχίσει και συνωστίζονται για ραντεβού με τον υπουργό ή μπαινοβγαίνουν σε διάφορα γραφεία μέσα στο υπουργείο, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο εργασίας από τα πολιτικά στελέχη. Τι θέλουν οι απόστρατοι; Το αυτονόητο! Να επανέλθουν σε ενεργό υπηρεσία και φυσικά αυτό που χρησιμοποιούν είναι οι διασυνδέσεις τους.

Το καλύτερο πάντως ακούστηκε σε «πηγαδάκι» αξιωματικών από διαφορετικές διευθύνσεις και κλάδους σε λέσχη εντός του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια του γεύματος. «Γιατί να έχει τέτοια διλήμματα ο υπουργός; Εκείνος πρέπει να ασχολείται με τη στρατηγική και τις πολιτικές αποφάσεις; Γιατί δεν φέρνει τον πετυχημένο υπηρεσιακό υπουργό και πρώην αρχηγό Φράγκο Φραγκούλη, ο οποίος ξέρει τι γίνεται και μπορεί να το κάνει χωρίς κόστος;», είπαν. Εδώ που τα λέμε δεν είναι κακή ιδέα…