ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Το μνημόνιο έχει ήδη χρεοκοπήσει»

Τσίπρας: «Το μνημόνιο έχει ήδη χρεοκοπήσει»

Η Επιτάχυνση το μνημονίου είναι ένας σκέτος παραλογισμός που μας οδηγεί στη χρεοκοπία ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλετική Ομάδα το κόμματός του.

Σχετικά με τα πρόστατα γεγονότα στη Χαλυβουργία, ανέφερε ότι ιερό το δικαίωμα στην εργασία, αλλά όχι στην εξευτελιστική εργασία και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Άσκησε δε κριτική στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υπόθεση της Χαλυβουργίας, ενώ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί» την κυβέρνηση, εντείνοντας και τις κοινοβουλευτικές τους δραστηριότητες.

«Η τρόικα του εσωτερικού απεμπολεί κάθε κυριαρχικό δικαίωμα στη τρόικα που έρχεται αύριο στη χώρα για να ανακρίνει την κυβέρνηση και να επιβάλει τις καταστροφικές επιλογές που μας οδηγούν στο γκρεμό», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι καμία πολιτική δύναμη δεν πρέπει να δεχθεί να συνδιαλεγεί με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ

Επανέλαβε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, καθώς «το μνημόνιο έχει ήδη χρεοκοπήσει» και άσκησε κριτική στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, κατηγορώντας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ότι έχουν υιοθετήσει το δόγμα του «καλού τροφίμου σωφρονιστηρίου».

Ακόμη κάλεσε τα τρία πολιτικά κόμματα που μετέχουν σ' αυτήν να σταματήσουν «το παιχνίδι με τις λέξεις επαναδιαπραγμάτευση και απαγκίστρωση».

Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφης, στην οποία θα αναζητηθεί «ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την ελληνική περίπτωση».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Α. Τσίπρας θα ανακοινώση την πρόθεσή του για περικοπές ύψους 60% στις βουλευτικές αποζημιώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές δράσεις του κόμματος.

Με παλαιότερη συμφωνία, παρακρατούνταν 20% από κάθε βουλευτή υπερ της συνιστώσας από την οποία προερχόταν.

Όσον αφορά στους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή από «συνιστώσες» που δεν χρηματοδοτούνται από την κρατική επιχορήγηση, θα αποφασίσουν οι ίδιοι εάν θα παραχωρήσουν τα χρήματα.