ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση λόγω εφεδρείας

Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση λόγω εφεδρείας

Εμπλοκή μετά τις αντιρρήσεις Κουβέλη και τις ενστάσεις Βενιζέλου.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ για 45.000 δημοσίους υπαλλήλους

Σε «αγκάθι» εξελίσσεται για την κυβέρνηση συνεργασίας το θέμα της εφεδρείας, καθώς κατά τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προέκυψε εμπλοκή στο ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι κκ Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συζήτησαν για τα ζητήματα των ναυπηγείων και της εργασιακής εφεδρείας, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να συγκρούεται μετωπικά με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος νωρίτερα είχε ανοίξει το θέμα της εφεδρείας.

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος, όπως ήμουν σταθερά από την πρώτη στιγμή που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Κουβέλης κάνοντας λόγο για φιάσκο, με τον Γιάννη Στουρνάρα να τον «αδειάζει» εκ νέου, αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα εξετάζονται.

Αναφερόμενος στην εφεδρεία, ο Ευ. Βενιζέλοςδήλωσε πως έχει "αρνητική εμπειρία" από το παρελθόν, λέγοντας: "Προσωπικά έχω δεσμευτεί προεκλογικά ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο και αυτή η δέσμευση μου ισχύει απολύτως".

Έβγαλαν μαχαίρια Κουβέλης και Στουρνάρας

Για πρώτη φορά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και τον υπουργό Οικονομικών να κοντράρονται για το θέμα της εφεδρείας.

«Από που προέκυψε το θέμα της εφεδρείας; Δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία!», δήλωσε σε έντονο ύφος και απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών ο Φώτης Κουβέλης. «Αν είναι να κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα όταν κάνετε δηλώσεις, τότε να μη γίνονται συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Στουρνάρας δεν απάντησε, ενώ για πρώτη φορά δεν τον κάλυψε ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους υπενθυμίζοντας πως «συζητάμε μόνο ζητήματα που είναι εντός της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. .

Το θέμα της εφεδρείας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη να εκφράζει τη δυσφορία του, καθώς παρακάμφθηκε σε ένα θέμα που είναι δικής του αρμοδιότητας.

Σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί τόσο για την εφεδρεία αλλά και για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί σήμερα τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Η κίνηση αυτή εξάλλου μεταφράζεται και ως μια προσπάθεια στήριξης του υπουργού Οικονομικών ο οποίος έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο μάτι του κυκλώνα λόγω των δηλώσεων του για το θέμα της εφεδρείας.

Τι προβλέπει η πρόταση της ΝΔ

Εργασιακή εφεδρεία τριών ταχυτήτων με θεσμοθέτηση ηλικιακών κριτηρίων προβλέπει η πρόταση της ΝΔ.

Συγκεκριμένα:

• Για υπαλλήλους άνω των 50 ετών, εφεδρεία με το βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, εκτός αν βρουν αλλού εργασία.
• Για υπαλλήλους 40 έως 50 ετών, εφεδρεία για δύο τριετίες.
• Για υπάλληλους 30 έως 40 ετών, εφεδρεία για μία τριετία.

Διαβάστε επίσης: «Αγκάθι» η εφεδρεία – Τα ναυπηγεία προτεραιότητα

Στουρνάρας: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο

Ανοιχτή η επαναφορά της εφεδρείας στο Δημόσιο

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι φεύγουν μέχρι το 2015