ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετός συσκέψεων για τα νέα μέτρα

Πυρετός συσκέψεων για τα νέα μέτρα

«Κλειδώνουν» εφεδρεία και  μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Το σχέδιο του Α. Σαμαρά για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των δανειστών

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την ελληνική οικονομία, καθώς σήμερα κιόλας αναμένεται να κλειδώσει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Νέα σύσκεψη για το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρω έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, ενόψει των επαφών του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι, αλλά και της άφιξης, την Τετάρτη, του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

Εντός της ημέρας μάλιστα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να οριστεί η στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει ο Αντώνης Σαμαράς σε Βερολίνο και Παρίσι. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στα δύο αυτά κρίσιμα ταξίδια από του κυρίους Στουρνάρα και Σταϊκούρα.

Ο στόχος του Α. Σαμαρά

Προτεραιότητα για τον Έλληνα πρωθυπουργό αποτελεί η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της Ελλάδας και εν συνεχεία θα τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα για επιμήκυνση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος δεν θα υποβληθεί. «Πρώτα θα δείξουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και μετά θα ζητήσουμε», τονίζει σε στενούς του συνεργάτες ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τόσο τον Πρόεδρο του Eurogroup όσο και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα.

«Κλειδώνουν» τα μέτρα

«Σίγουρες» θεωρούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις , ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα, καθώς και σε μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την εφεδρεία, το οικονομικό επιτελείο έχει διαμορφώσει ένα ηπιότερο σενάριο που προβλέπει ότι η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Διαβάστε επίσης: Εφεδρεία για τρία χρόνια με 65% του μισθού

«Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα

Ροή Ειδήσεων