ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ύδρα διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Ύδρα διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Παπαδημούλης και Δρίτσας με ριζικά αντίθετες θέσεις απέναντι στα επεισόδια της Ύδρας

Έντονη δυσφορία έχει προκαλέσει στον κ.Αλέξη Τσίπρα η διγλωσσία που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο ΣΥΡΙΖΑ, επάνω σε καίρια ζητήματα της επικαιρότητας.

Μετά τη δημόσια διαφωνία Μητρόπουλου-Λαφαζάνη ήρθε η ριζικά αντίθετη άποψη που εξέφρασαν οι κ.κ Παπαδημούλης και Δρίτσας για τα γεγονότα της Ύδρας.

Ο Βουλευτής και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ.Παπαδημούλης πήρε πρώτος θέση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το δίκαιο του Υδραίου φοροφυγά μου είναι απεχθές».

Στο άλλο άκρο ο κ.Θ.Δρίτσας που λίγες ώρες αργότερα κατηγόρησε την κυβέρνηση και ουσιαστικά πήρε θέση υπέρ των πολιτών που προκάλεσαν τα επεισόδια. Μάλιστα χαρακτήρισε την υπόθεση ως «show αυταρχισμού».

Δεν είναι η πρώτη διαφοροποίηση, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που προκαλεί προβλήματα στη συνοχή αλλά και την εικόνα του κόμματος.

Οφείλεται στη διαφορετική πολιτική καταγωγή και κουλτούρα των κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει να διανύσει πολύ δρόμο για να προσδώσει αξιοπιστία στο κόμμα του. Κυρίως να το μετατρέψει σε πραγματικό κόμμα εξουσίας από συνασπισμό κομματιδίων διαμαρτυρίας, όπως ήταν μέχρι πρότινος.

Στην υπόθεση της Ύδρας είναι ευδιάκριτες οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις.

Ο κ.Παπαδημούλης, έμπειρος πολιτικός. σταθερά προσανατολισμένος στο χώρο της ανανεωτικής και ευρωπαϊκής αριστεράς, εξέφρασε το αυτονόητο και κυρίως το κοινό αίσθημα. Γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μπορεί να πείσει ότι μπορεί να αναλάβει την εξουσία, αν ταυτίζεται με πράξεις ανομίας και ενθάρρυνσης ακραίων συμπεριφορών.

Αντίθετα ο κ.Θ.Δρίτσας,που προέρχεται από το χώρο των ανένταχτων αριστερών, θεώρησε επαναστατικό καθήκον να ταχθεί στο πλευρό των πολιτών που ήρθαν σε σύγκρουση με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, τους αστυνομκούς και το πλήρωμα του ιπτάμενου δελφινιού.

Φυσικά, καθοριστικός παράγοντας ήταν και το γεγονός ότι η Ύδρα ανήκει στην εκλογική περιφέρεια του κ. Δρίτσα,κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και τα στελέχη της αριστεράς έχουν προσβληθεί από τον ιό της πελατειακής λογικής. Πρακτικές που χρησιμοποιούσαν,κατά κόρον,ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ κατά το παρελθόν.

Είναι άγνωστο αν ο κ.Δρίτσας γνώριζε ή γνωρίζει το πραγματικό υπόβαθρο αυτού του σκηνικού ανομίας που εκτυλίχθηκε στην Ύδρα και το οποίο αποκάλυψε το Newsbomb.

Aν το γνωρίζει, η ευθύνη του μεγεθύνεται.