ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς στη ΔΕΘ: Ήρθα να σας πω την αλήθεια

Σαμαράς στη ΔΕΘ: Ήρθα να σας πω την αλήθεια

«Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι στις μεγάλες δοκιμασίες βγαίνουν νικητές όσοι δεν φοβούνται την αλήθεια», είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τα εγκαίνια της 77ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Η αλήθεια κάποιες φορές πληγώνει. Βρίσκομαι μπροστά σας για να σας πω την αλήθεια για το πώς θα βγούμε το συντομότερο δυνατόν από την κρίση.

Η χώρα μας δοκιμάζεται και δοκιμάζεται και ο ίδιος ο θεσμός της Έκθεσης. Η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα ανέκαθεν ήταν η καρδιά της ανάπτυξης. Πως θα βγούμε από την κρίση; Με ανταγωνιστικότητα.

Δεν ήρθα να εξαγγείλω αυτά που πολλές φορές έχουν εξαγγελθεί. Η πρώτη αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Επιστροφή στην δραχμή σημαίνει ότι μέσα σε λίγους μήνες θα έχανε όσα δεν έχασε τόσα χρόνια. Την μοναδική αυτή καταστροφή που άμεσα μας απειλούσε έπρεπε να την αποτρέψουμε.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι για να αποτρέψουμε την καταστροφή έπρεπε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Για να το κάνουμε αυτό έπρεπε να τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας. Και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Η τρίτη κρίσιμη αλήθεια είναι ότι η μείωση των δαπανών έπρεπε να γίνει έτσι και αλλιώς. Καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της να ζει με δανεικά. Μέσα σε όσα κόπηκαν υπήρχαν και απίστευτές σπατάλες. Βέβαια μέσα σε αυτά που κόβονται είναι και εισοδήματα που δεν έπρεπε καν να αγγιχτούν. Ακόμα προσπαθούμε. Αλλά δεν γίνονται αλλιώς. Σας λέω όμως ότι αυτές είναι οι τελευταίες περικοπές. Και προσπαθούμε να είναι προσωρινές. Όλες οι δεσμεύσεις μας θα πραγματοποιηθούν σε ορίζοντα τετραετίας.

Θα σας πω και κάποιες άλλες αλήθειες ακόμα. Εξαλείφουμε το σκάνδαλο της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής.

Το πιο σημαντικό είναι να φρενάρουμε την ύφεση. Αυτή είναι πάντα η προτεραιότητά μας: να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Μόλις πάρουμε την πρώτη δόση θα επιστραφεί άμεσα το ληξιπρόθεσμο χρέος του Δημοσίου. Θα σωθούν οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν επειδή το κράτος δεν είναι σωστό απέναντί τους.

Για πρώτη φορά η τόνωση της οικονομίας θα είναι τόσο μεγάλη. Για πρώτη φορά το 90% της δόσης θα μείνει μέσα στην Ελλάδα. Όλα αυτά βεβαίως εφόσον η έκθεση της τρόικας είναι θετική.

Η προχθεσινή απόφαση Ντράγκι βρήκε τη λύση. Η λύση είναι μέσα στο ευρώ.

Σας ανακοινώνω ότι μια φορά το μήνα θα βλέπω επιμελητήρια ώστε ο πρωθυπουργός της χώρας να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.

Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα μείνουμε στο ευρώ, ότι θα κερδίζουμε αξιοπιστία. Αυτή την μάχη δίνουμε τώρα. Ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Ελλάδα θα παραμείνει όρθια και θα ξεπεράσει την κρίση. Αυτή είναι η πιο μεγάλη αλήθεια από όλες τις αλήθειες που σας είπα σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα τα εγκαίνια της 77ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ

Β.Κορκίδης: Η φετινή ΔΕΘ αντικατοπτρίζει το βάθος της ύφεσης

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ