ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ.Σταϊκούρας: Θετικά δείγματα επαναφοράς των δημοσιονομικών στόχων

Χρ.Σταϊκούρας: Θετικά δείγματα επαναφοράς των δημοσιονομικών στόχων

Θετικά δείγματα επαναφοράς των δημοσιονομικών στοιχείων στους στόχους που είχαν τεθεί, επικαλέστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε, πως τον Αύγουστο παρατηρήθηκε, για πρώτη φορά κατά την τελευταία διετία, πλεόνασμα 850 εκ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, με το πρωτογενές έλλειμμα να έχει μειωθεί στο 1,3 δισ. κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2012 έναντι 6 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Μειωμένες εμφανίζονται κατά 17,8% και οι πρωτογενείς δαπάνες του Αυγούστου σε σχέση με πέρσι, ενώ το έλλειμμα είναι αντίστοιχα μειωμένο κατά 34%. Ο κος Σταϊκούρας επέμεινε, πως το κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πως ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Όλα τα ζητήματα αξιολογούνται, συμπεριλαμβανόμενου και εκείνου της ζημίας των μικροομολογιούχων από το PSI. Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα προσφυγής των συνεταιριστικών τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο υπουργός διευκρίνισε πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τα νομικά και λογιστικά ζητήματα που προκύπτουν». Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια επί των άρθρων, με θετική ψήφο από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μαζί με το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκαν τρεις τροπολογίες - ανάμεσά τους και αυτή που αφορά την απαγόρευση σε βουλευτές, να απασχολούν συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού, ως μετακλητούς υπαλλήλους, ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες. Η Δημοκρατική Αριστερά, έλαβε από τον κ. Σταϊκούρα την υπόσχεση που ζήτησε, να έρθουν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης στην Βουλή με νόμο - και έδωσε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο, εντάσσοντάς το στη διαδικασία για εξασφάλιση της δόσης των 31 δισ. ευρώ που αναμένεται τον Νοέμβριο. Ο βουλευτής του κόμματος, Οδυσσέας Βουδούρης ωστόσο, εξέφρασε τις αμφιβολίες του περί την μη βιωσιμότητα της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αναφέροντας πως «σηκώσαμε κίτρινη κάρτα για την παραχώρηση της ΑΤΕ - και σηκώνουμε κόκκινη κάρτα για το Τ.Τ. εάν επαναληφθεί το ίδιο». Από πλευράς του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για την διάταξη που ρυθμίζει αναδρομικά την συμφωνία Δημοσίου- Siemens. Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Λαφαζάνης, υποστήριξε πως η ανακεφαλαιοποίηση τω τραπεζών συνιστά «στήριξη των τραπεζιτών» και πως «διενεργείται φωτογραφικά για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, αλλά όχι για τα ταμεία, ή τα φυσικά πρόσωπα». Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση πως δεν έθεσε στον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, «το ζήτημα της ληστείας 1 δισ. που υπέστη η χώρα, από την πληρωμή ομολόγου 3,2 δισ. στην ΕΚΤ, η οποία το είχε αγοράσει στο 70% της αξίας του».

«Το νομοσχέδιο αποτελεί κρίκο γενίκευσης της συνολικότερης αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζετε, με ανακεφαλαιοποίηση για τις τράπεζες και αξιοποίηση της απώλειας των δισ. των ασφαλιστικών ταμείων για νέα αντεργατικά μέτρα » παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Γιώργος Γερμενής υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν νομοθετεί προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου και των ελλήνων πολιτών, αλλά εκτελεί με τυπολατρία τις εντολές του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, των διεθνών τοκογλύφων και οικονομικών φόρουμ». Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Κώστας Μαρκόπουλος επεσήμανε πως οι τράπεζες έχουν λάβει 203 δισ. σε ενίσχυση και εγγυήσεις, χωρίς να εξασφαλίζεται η ρευστότητα στην πραγματική αγορά, ή η αποφυγή νέας ενίσχυσής τους του χρόνου. Σημειώνεται τέλος και η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να διερευνήσει καταγγελίες περί επένδυσης δισεκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της Αγροτικής Τράπεζας σε αμερικανικό οίκο, με συνέπεια να καταλήξουν σε λογαριασμό off shore εταιρείας στα νησιά Κεϊμάν: «Όταν ο διοικητής της ΑΤΕ, ο κος Πανταλάκης, ήρθε στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ζητούσαμε τη διερεύνηση αυτού του θέματος. Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, δύο φορές η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο» ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, υποστήριξε επίσης πως «οι τραπεζίτες, μαζί με τα μέσα ενημέρωσης, ελέγχουν τη χώρα επί είκοσι ολόκληρα χρόνια: Αναδεικνύουν πολιτικούς, και στήνουν στο απόσπασμα πολιτικούς που δεν σκύβουν το κεφάλι: Δυστυχώς, βλέπω βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, σαν υποπόδια των ποδών διαφόρων δημοσιογράφων που ασχολούνται με τις δημόσιες σχέσεις εταιρειών αντιπροσώπων οπλικών συστημάτων…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης