ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Στο τραπέζι παραμένουν όλα τα επώδυνα μέτρα

Νέα συνάντηση Στουρνάρατρόικας το απόγευμα

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας που επιμένει σε λήψη σκληρών μέτρων, συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ.

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα, με το ραντεβού να έχει οριστεί για τις 17:00.

Λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο της Κυριακής που έθεσε ο υπουργός Οικονομικών, όλα τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν στο τραπέζι. Στελέχη της κυβέρνησης ωστόσο, διαμηνύουν πως το σύνολο των μέτρων θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στόχος είναι το πακέτο να έχει κλείσει ως την Κυριακή, προκειμένου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς να έχει ένα επιπλέον διαπραγματευτικό «όπλο» εν όψει της συνάντησής του με τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές επιμένουν ότι περίπου 8 δισ. ευρώ του νέου πακέτου μέτρων θα πρέπει να προέλθουν από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Μέχρι στιγμής από τα 7,5 δισ. ευρώ μέτρων, που έχουν οριστικοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις, τα 7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το «μαχαίρι» σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα, ενώ αναζητούνται ακόμη 4 δισ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το πακέτο.

Το ζήτημα είναι πως από τα 4 δισ. που απομένουν, οι τροϊκανοί ζητούν τα 2 δισ. να προέλθουν από περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Μέχρι στιγμής πάντως η κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να είναι στον αέρα.

Κομβικό σημείο για την οριστικοποίηση του πακέτου είναι και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 ή τα 67 έτη. Το συγκεκριμένο μέτρο θα αποφέρει κέρδη της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα διαφοροποιήσει τις ανάγκες για περικοπές σε συντάξεις και δώρα- επιδόματα. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι πολλοί που είναι κοντά στο όριο θα επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, μειώνοντας έτσι την αναγκαιότητα για απολύσεις στο Δημόσιο.

Στο μέτωπο των εργασιακών, η τρόικα πιέζει και για νέες αλλαγές στα εργασιακά όπως εξαήμερη εργασία και μικρότερες αποζημιώσεις σε περίπτωση απολύσεων, ενώ παραμένει στο τραπέζι και η περικοπή των συντάξεων.

Ο αγώνας δρόμου της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζεται ώστε να κλειδώσει το πακέτο μέχρι τις εργασίες του επόμενου Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Το τέλος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με εντολή τρόικας

«Αγώνας δρόμου» για κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ.