ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης: Μοχλός ανάπτυξης οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Στυλιανίδης: Μοχλός ανάπτυξης οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και η αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ στις Βρυξέλλες

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: “Στρατηγικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό Νότο: το μοντέλο Ελλάδα”.

Το «παρών» στην σημαντική εκδήλωση έδωσαν ο πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ Dr. Hans-Gert Pottering καθώς και ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας κ. Antonio Tajani.

Στην εκδήλωση, η οποία έγινε σε 3 γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά συμμετείχαν 320 υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτές από όλες τις χώρες, λομπίστες και εκπρόσωποι των think tanks όλης της Ευρώπης.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις ιστορικές ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας, επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι μετά τον 1ο και 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο «όλες σχεδόν οι χώρες της Δύσης βρήκαν τον βηματισμό τους, η Ελλάδα αντίθετα αντιμετώπισε έναν αιματηρό και καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, που της στοίχησε σε αίμα και σε χρήμα περισσότερο απ’ το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Απομονώθηκε διεθνώς από δύο σκληρές δικτατορίες και βίωσε για δεύτερη φορά μετά το 1922 από τους Τούρκους μια εθνική τραγωδία στη Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά νίκησε τη φτώχεια», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα εντάχθηκε στο σκληρό Ευρωπαϊκό πυρήνα ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινού μας πολιτισμού και πέτυχε σε ελάχιστα χρόνια ανάπτυξη που την ενέταξε απ’ τις αναπτυσσόμενες χώρες στην 27η θέση των πιο πλουσίων χωρών του κόσμου» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε με έντονα αυτοκριτική διάθεση να αναφερθεί στα χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό πεπραγμένων. Μίλησε για την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, για την προετοιμασία του νέου αναπτυξιακού νόμου, για την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, την απλούστευση της νομοθεσίας και την προώθηση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

«Η κυβέρνηση μας και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μέσα σε λίγο χρόνο εφάρμοσαν πολιτικές που μειώνουν το κράτος, απλουστεύουν τις διαδικασίες και ενεργοποιούν την Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς, κάτι που αρχίζει να αποτυπώνεται και στα στατιστικά μεγέθη του Αυγούστου, καθώς για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει μείωση δημοσίων δαπανών, αύξηση εσόδων και μείωση ελλείμματος» υποστήριξε ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο Έλληνας υπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία, όπως υποστήριξε, πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την ανάκαμψη της χώρας.

«Η Ελλάδα είναι μοναδικός παγκόσμιος τουριστικός προορισμός με δυνατότητες λειτουργίας όλο το χρόνο και για όλα τα είδη εναλλακτικού τουρισμού αλλά και η πρώτη παγκόσμια δύναμη στη ναυτιλία με ανύπαρκτη δυστυχώς ναυπηγική βιομηχανία και ασθενή λιμενική πολιτική. Διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές, που εξελίσσονται συνεχώς, οι οποίες αν συνδυαστούν με το αντίστοιχο θεσμικό περιβάλλον και τις σύγχρονες τεχνολογίες, μπορούν να εκτινάξουν την οικονομία της ενώ σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας είναι τα 8 εκατομμύρια των Ελλήνων της διασποράς που διακρίνονται σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις γωνιές του πλανήτη» σημείωσε ο Υπουργός.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας αλλά και στην ενίσχυση της θέσης της χώρας μας για να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο κύμα παράνομων μεταναστών από την Ανατολή. «Η χώρα μου με τις μικρές της δυνάμεις και παρά την κρίση σηκώνει απόλυτα το βάρος φύλαξης των Ευρωπαϊκών συνόρων. Σκεφθείτε λοιπόν τι θα σημαίνει για την Ευρώπη, για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ανάπτυξή της να καταρρεύσει η Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.