ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση στη Κομισιόν για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

Παρέμβαση στη Κομισιόν για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

Σε παρέμβαση προς την Κομισιόν προχώρησαν η επικεφαλής της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ε.Κ. κα. Μ. Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου για το περιστατικό παρενόχλησης του έργου της FRONTEX από την τουρκική ακτοφυλακή.

Σε από κοινού κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησαν η επικεφαλής της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ε.Κ. κα. Μ. Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σήμερα, γνωστοποιούν στην Ευρ. Επιτροπή το επεισόδιο που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης μεταξύ των δυνάμεων της FRONTEX και του ελληνικού λιμενικού σώματος από την μία πλευρά, και της τουρκικής ακτοφυλακής από την άλλη, και καλούν την Κομισιόν να λάβει ξεκάθαρη θέση. Συγκεκριμένα, στην ερώτησή τους οι Έλληνες ευρωβουλευτές αναφέρουν:

«Τα ξημερώματα της 26ης Σεπτεμβρίου 2012, σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε, μέσω ασυρμάτου, σλοβενικό σκάφος της διεθνούς δύναμης φύλαξης συνόρων FRONTEX, το οποίο επιχειρούσε στην περιοχή για την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών εισόδων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής κάλεσε τον κυβερνήτη του σκάφους της FRONTEX να απομακρυνθεί από την περιοχή. Ο κυβερνήτης, ωστόσο, του σκάφους της FRONTEX, δεν υπάκουσε καθώς επιχειρούσε σε ελληνικά θαλάσσια ύδατα. Την ίδια στιγμή, σκάφος του λιμενικού της Ελλάδας, το οποίο εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2012», έφτασε στο σημείο, υπενθυμίζοντας στο τουρκικό σκάφος ότι η FRONTEX δραστηριοποιείται στην περιοχή, προκειμένου να καταπολεμήσει τη λαθρομετανάστευση και ειδοποιώντας για την υποχρέωσή του να εγκαταλείψει τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ακολούθησε ένταση ανάμεσα στο τουρκικό και ελληνικό σκάφος, καθώς το πρώτο αρνήθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή, με αποτέλεσμα την πρόσκρουση του σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής στο σκάφος του ελληνικού Λιμενικού. Είναι σαφές ότι η τουρκική τακτική των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου συνεχίζεται, όπως επίσης και οι απόπειρες παρενόχλησης θαλάσσιων μέσων της FRONTEX, θέτοντας σημαντικά εμπόδια στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης. Ερωτάται η Επιτροπή:

- Ποιά είναι η θέση της για το συγκεκριμένο περιστατικό και την πρόθεση της Τουρκίας να εμποδίσει τις επιχειρήσεις της FRONTEX στα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα; Έχει λάβει γνώση του περιστατικού και αν ναι προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η Επιτροπή για την αποτροπή τουρκικών συμπεριφορών που εμποδίζουν την εκτέλεση της αποστολής της FRONTEX θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πληρωμάτων των σκαφών; Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ FRONTEX και Τουρκίας στις 28.05.2012 υπάρχει δέσμευση των δύο μερών για κοινή συνεργασία και συντονισμό στην προσπάθεια καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης».

Αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής ερώτησης, η κα. Μ. Γιαννάκου και ο κ. Γ. Παπανικολάου υπογράμμισαν: «Η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τις προτροπές της Ε.Ε. τόσο σε ζητήματα καλής γειτονίας, όσο και σε θέματα συνεργασίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Τέσσερις μόλις μήνες μετά από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ FRONTEX και Τουρκίας, που προβλέπει αυξημένη συνεργασία και συντονισμένη κοινή προσπάθεια στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η γειτονική χώρα δεν διστάζει να παραβιάσει τα συμφωνηθέντα. Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι παρόμοιες προκλήσεις δεν γίνονται ανεκτές και σαφέστατα επισείουν επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι αναίτιες προκλήσεις, η παρεμπόδιση των ευρωπαϊκών αποστολών φύλαξης θαλασσίων συνόρων και η κατά το δοκούν ερμηνεία και παραβίαση των συμφωνηθέντων δεν συμβιβάζονται με τις αρχές της ευρωπαϊκής οικογένειας και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται κυρίως από τις πράξεις της».

Διαβάστε επίσης:

Διάβημα διαμαρτυρίας από το Υπ.Εξ. στη Τουρκία για το Φαρμακονήσι

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων, Frontex και Τούρκων στο Φαρμακονήσι