ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΕΓΕΣ: «Είχαμε ζητήσει να ελεγχθούμε για την οικονομική διαχείριση»

ΠΑΣΕΓΕΣ: «Είχαμε ζητήσει να ελεγχθούμε για την οικονομική διαχείριση»

Αίτημα να ελεγχθεί η οικονομική της διαχείριση σε βάθος δεκαετίας, ώστε «να μην αιωρούνται υπονοούμενα», είχε υποβάλει η ΠΑΣΕΓΕΣ πριν από ένα και πλέον έτος προς την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ από τις αρχές του Ιουλίου είχε υποβάλει και πλήρη φάκελο με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Αυτό αναφέρει η Συνομοσπονδία, σχολιάζοντας την ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα, της διενέργειας οικονομικού ελέγχου από την Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης, κατόπι επείγουσας εντολής του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου. Κάθε οικονομικός έλεγχος, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ, γίνεται δεκτός με ικανοποίηση για δυο λόγους. «Πρώτον, για να αποδοθεί και με την επικύρωση του ίδιου του υπουργείου η χρηστή διαχείριση της ΠΑΣΕΓΕΣ και δεύτερον, για να καταγραφεί με απόλυτη σαφήνεια η ανταποδοτικότητα της εισφοράς που καταβάλουν οι ίδιοι οι αγρότες για την οικονομική ενίσχυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία εισπράττεται και αποδίδεται από τον ΕΛΓΑ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε τη διενέργεια ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2007 έως και 2011 στις Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με αντικείμενο τη λειτουργία τους και τη διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στο Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, τα χρηματικά ποσά που τους έχουν καταβληθεί με σχετικές αποφάσεις, έχουν εγκριθεί χωρίς ποτέ να έχει γίνει στις οργανώσεις αυτές απολογιστικός και διαχειριστικός έλεγχος. Τα ποσά που έχουν δοθεί στις οργανώσεις αυτές στο διάστημα 2007-2011 ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ. Σε δηλώσεις του ο κ. Χαρακόπουλος, τόνισε πως στην επικείμενη τροποποίηση του νόμου για τους συνεταιρισμούς, «είναι επιβεβλημένη η κατάργηση της παράλογης οικονομικής ενίσχυσης στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό».

«Την ώρα που ο ελληνικός λαός «ματώνει» από την οικονομική κρίση», ανέφερε, «και καλείται να υποστεί εκ νέου επώδυνες αλλά αναγκαίες θυσίες προκειμένου να ορθοποδήσει η χώρα, οφείλουμε από τη θέση ευθύνης που βρισκόμαστε να μην αφήνουμε καμία σκιά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».