ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εδώλιο για Εφραίμ και Αρσένιο - Απαλλαγή για Πελέκη και Αγγέλου

Εδώλιο για Εφραίμ και Αρσένιο - Απαλλαγή για Πελέκη και Αγγέλου

Με εισήγησή του στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών ο εισαγγελέας ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και απάτη οι Εφραίμ και Αρσένιος.

Να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος για την υπόθεση του Βατοπεδίου, αλλά να απαλλαγούν από τις κατηγορίες η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη και ο τότε διευθυντής του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή κ. Γιάννης Αγγέλου, προτείνει ο εισαγγελέας Παν. Μαντζούνης.

Με εισήγησή του στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών ο κ. Μαντζούνης ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και απάτη ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Αντίθετα ζητεί την πλήρη απαλλαγή για την οικογένεια Πελέκη η οποία συνέταξε τα επίμαχα συμβόλαια των «ιερών» ανταλλαγών μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και Δημοσίου καθώς επίσης και του τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, κ. Γιάννη Αγγέλου.

Ειδικότερα ο εισαγγελέας λειτουργός προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο 12 από τους 32 συνολικά κατηγορουμένους για την υπόθεση των ιερών ανταλλαγών, με το σκεπτικό ότι παρερμήνευσαν εν γνώσει τους το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή Βατοπεδίου ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της μονής με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες. Οι ενέργειες αυτές των κατηγορουμένων, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, έπληξαν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την πρόταση ζητεί:

· Να μην παραπεμφθούν σε δίκη ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Γιάννης Αγγέλου, η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη, οι δικηγόροι Δημήτρης και Διονύσης Πελέκης, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη αλλά και ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας. Απαλλαγή από τις κατηγορίες προτείνει ο εισαγγελέας και για τους: Σωτηρία Ζαφείρη, Ιωάννη Ραφείαδη, Χριστόδουλο Μπότσιο, Γρηγόρη Κρόμπα, Σταύρο Ζερβουδάκη, Γιώργο Στίκα, Γρηγόρη Κάτσο, Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο, Αννα Μιχαηλίδη, Παύλο Κανελλάκη, Μαρία Βλαχογιάννη, Νίκο Κιάκα, Ιγνάτιο Παυλίδη και Κωνσταντίνο Σκιαδά.

· Αντίθετα, ο εισαγγελέας προτείνει παραπομπή σε δίκη για τους: Εφραίμ, Αρσένιο, Ιωάννη Διονυσόπουλο, Σταύρο Σπυρόπουλο, Στέφανο Δέτση, Ιωάννη Χατζηνέκουρα, Ευστράτιο Συνοίκη, Παρασκευά Βαρελά, Ιωάννη-Κωνσταντίνο Χαλκιά (μέλη ΝΣΚ), Πέτρο Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνο Γκράτσιο, Γιώργο Μητρόπουλο (ΚΕΔ).