ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα εργασιακά στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης Βρούτση - τρόικας

Τα εργασιακά στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης Βρούτση - τρόικας

Ανοίγει και πάλι η ατζέντα των εργασιακών με την τρόικα να ζητά περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και «μαχαίρι» στις αποζημιώσεις.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους επικεφαλής της Τρόικας.

Νωρίτερα, συνταξιούχοι και άτομα με αναπηρία υποδέχθηκαν με συνθήματα έξω από το υπουργείο Εργασίας τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο υπουργός Εργασίας στις επαφές με τους τροϊκανούς αναμένεται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οριστική αντιμετώπιση της παράνομης καταβολής συντάξεων και επιδομάτων σε «μαϊμού» δικαιούχους από την οποία το Υπουργείο προσδοκά την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων.

Θα τεθεί επίσης, το θέμα της αναδιάρθρωσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ θα εξετασθούν οι περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την ενίσχυση της ευελιξίας των ωραρίων εργασίας, με αύξηση της εβδομαδιαίας εργασίας στις 6 μέρες, για ορισμένους κλάδους, τον καθορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες αντί για 12 που είναι σήμερα, την αλλαγή του ωραρίου εργασίας και την άρση των περιορισμών για τις βάρδιες. Ζητούν επίσης τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης στις απολύσεις και του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, έχει επανειλημμένα δηλώσει, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση του κατώτερου μισθού, ούτε να πειραχθεί ο 13ος και 14ος μισθός